Percheziții în Timiș pentru destructurarea unei grupări care a traficat sute de migranți

Percheziții în Timiș pentru destructurarea unei grupări care a traficat sute de migranți

- in Actualitate, Eveniment, Locale, Stiri
0

Procurorii DIICOT au reușit să destructureze, ieri, o grupare specializată în traficul ilegal de migranți. Asta după ce au efectuat opt percheziții pe raza județului Timiș.

Conform DIICOT, în perioada 2014 – 2018, grupul infracțional organizat cu caracter transfrontalier a organizat deplasări frauduloase a unor migranți din Irak, Iran și Siria către state din vestul Europei, prin îndrumarea, călăuzirea, transportul, transferul şi adăpostirea acestora, prin ţările de tranzit de pe rutele Irak/Iran/Siria – Turcia – Grecia/Bulgaria/Serbia – România, cu destinația finală Germania. Totul în schimbul unor sume de bani cuprinse între 2.000 euro şi 20.000 euro/persoană.

Anchetatorii sunt pe urmele membrilor grupării încă din luna noiembrie a anului trecut, când a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă formată din autorităţile judiciare din România, Germania, Marea Britanie și Ungaria.

În urma cercetărilor s-a stabilit că transporturile de migranți ce ajungeau pe teritoriul României, plecau din Timişoara către țările din vestul Europei și se derulau pe parcursul a cel puţin 20 de ore până la destinaţie și erau efectuate de cele mai multe ori cu mijloace de transport de tip camion. Migranții erau ascunși pe parcursul acestor călătorii, în interiorul remorcilor, printre mărfurile transportate. Persoanele astfel transportate nu aveau acces pe parcusul călătoriei la mâncare, apă şi acces la toaletă. În anumite situaţii, din cauza lipsei oxigenului, dar în ciuda temperaturilor mai scăzute, migranții preferau să taie părţi din prelata remorcii pentru a ventila spaţiul în care se aflau, a informat DIICOT.

Ieri, percheziții au fost efectuate simultan atât în județul Timiș, cât și în Germania și Turcia. În România, în urma descinderilor, la sediul DIICOT au fost aduse, în vederea audierii, un număr de patru persoane, suspectate că au sprijinit gruparea infracțională, pentru care s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore. Acestea urmează să fie prezentate în fața magistraților de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă.

În cadrul acțiunii, doi polițiști români au participat la cele cinci percheziții efectuate pe teritoriul Germaniei, iar doi omologi din Germania au acționat la perchezițiile efectuate pe teritoriul țării noastre.

În urma investigațiilor desfășurate, patru persoane (șoferi) au fost deja condamnate în Germania la pedepse cuprinse între un an și opt luni și cinci ani de închisoare, o altă persoană a fost trimisă în judecată de autoritățile maghiare, iar liderul grupării a fost arestat pe teritoriul Marii Britanii, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile germane și urmează a fi extrădat. În același timp, autoritățile din Turcia au emis mandate de arestare pe numele a 14 suspecți bănuiți că ar fi sprijinit gruparea infracțională, iar o alta persoană (membru al grupării transfrontaliere cu atribuții de organizare al transporturilor frauduloase de migranți pe segmentul Serbia – Romania, România – Germania a fost reţinută pe teritoriul Greciei.

În cadrul anchetei, a fost documentată activitatea infracțională a unui număr total de 36 de suspecți, care ar fi reuşit să organizeze de traficarea ilegală a 580 de migranți depistați pe teritoriile Germaniei, Ungariei și României. Sumele de bani obținute din desfășurarea activităților infracționale se ridică la aproximativ două milioane de euro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *