Jupanii din Universitatea Politehnica Timisoara tin cu dintii de scaune!

Jupanii din Universitatea Politehnica Timisoara tin cu dintii de scaune!

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

Conducerea Universității Politehnica Timișoara a făcut apel la sentința Tribunalului Timiș și nu vrea să pună în aplicare o sentință judecătorească executorie. Sindicaliștii, care au câștigat procesul amenință cu executarea silită și o plângere penală împotriva rectorului Viorel Șerban. După un proces maraton, Tribunalul Timiș a decis că pensionarii menținuți abuziv în funcții de conducere după ce au împlinit 65 de ani trebuie să plece. Doi decani și doi prorectori din Universitatea Politehnica Timișoara care au împlinit vârsta de pensionare vor trebui să părăsească funcțiile de conducere.

Executare silită sau plângere penală. Sau ambele…

De decizia Tribunalului Timiș sunt afectați și alți 22 de profesori universitari care au primit păstrarea calității de titular după împlinirea vârstei de 65 de ani, pe perioadă nedeterminată. În cazul lor a fost sesizat și Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș. Inspectorii ITM au început deja controlul la UPT.

 “În orice situație în care un pârât nu pune în executare sentința ar trebui să urmeze executarea silită sau plângerea penală. Sau ambele… Conducerea UPT a făcut apel, care probabil se va judeca la toamnă. Sentințele în materia litigiilor de muncă sunt însă executorii de drept, după pronunțarea în prima instanță a unei soluții. Chiar dacă se formulează apel, ele sunt executorii. Asta înseamnă în cazul Universității Politehnica Timișoara încetarea contractelor pe perioadă nedeterminată a persoanele ce au depășit vârsta de 65 de ani și încheierea contractelor pe perioadă determinată sau nu, în funcție de situație și necesitatea acoperirii posturilor.  Dacă persoanele ce au depășit 65 de ani îndepineau și o funcție administrativă, acea funcție încetează, iar postul se vacantează. Dacă este un post ocupat prin alegeri trebuie organizate alegeri, dacă este un post în care ești desemnat ca prorectorul, trebuie desemnat altcineva, dacă este ocupat prin concurs o sa fie nevoie de organizare de concursuri”, a declarat pentru banatulmeu.ro, Anton Iuhasz, avocatul SLUPT.

Ilare Bordeașu: „Politehnica Timișoara este pe drumul mafiotizării”

Profesorul Ilare Bordeașu, cel mai vehement critic al abuzurilor ce au loc în Universitatea Politehnica Timișoara este extrem de dur. El susține că deciziile rectorului Viorel Șerban pe ultima sută de metri dovedesc că Politehnica Timișoara este pe „drumul mafiotizării”

 „Nepunerea în aplicare a sentințe judecătorești executorii, ce ne-a dat câștig de cauză în procesul intentat conducerii UPT, este infracțiune.  Mă mâhnește că acești oameni dovedesc încă o dată că nu sunt interesați de bunul mers al universității și de reinstaurarea normalității, ci sunt interesați de privilegiile funcției și scaunului pe care se află. Este o lovitură cruntă dată moralei cadrului didactic, dată hainei sănătoase de dascăl. În condițiile acestea nu ne rămâne decât să trecem la executarea silită și la demararea acțiunii penale împotriva rectorului, ca principal ordonator de credite și decident în punerea în aplicare a sentinței. Pe ultima sută de metri rectorul dovedește că Politehnica Timișoara este pe drumul mafiotizării. Pe mine mă îngrijorează faptul că cei de la oficiu juridic nu îi trezesc la realitate și nu le spun că obligativitatea punerii în aplicare a unei sentințe nu este la bunul plac a cuiva”, ne-a declarat Ilare Bordeșau, vicepreședintele național Alma Mater și președinte de onoare al SLUPT.

Tribunalul Timiș a dat în totalitate dreptate sindicaliștilor din SLUPT în procesul intentat conducerii Politehnicii. Corneliu Podoleanu președintele SLUPT a făcut o adresă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș în care cere un control la Politehnica din Timișoara care să vizeze punerea în aplicare a sentinței civile executorii date de Tribunalul Timiș.

„Nu înțeleg de ce cei doi prorectori și cei doi decani nu și-au dat demisia până acum… Probabil că au susținerea de la ministerul Educației, având în vedere că doi dintre dânșii sunt în același domeniu, chimie, la fel ca doamna ministru. Este doar o informație care circulă prin mediul academic”, ne-a spus președintele SLUPT, Corneliu Podoleanu.

În urma deciziei Tribunalului Timiș patru oameni trebuie să fie demiși pentru că au împlinit 65 de ani și nu mai pot deține funcții de conducere. Este vorba despre prorectorii Corneliu Davidescu și Marius Oteșteanu și decanii Nicolae Vaszilcsin (Chimie) și Inocențiu Maniu (Mecanică). Ei au fost menținuți abuziv în funcții de rectorul Viorel Șerban care la rândul său va împlini 65 de ani în timpul mandatului.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *