Învățământul profesional dual – șansa de rezolvare a crizei de personal calificat pentru firmele din Timiș. CCIAT a semnat un protocol de colaborare

Învățământul profesional dual – șansa de rezolvare a crizei de personal calificat pentru firmele din Timiș. CCIAT a semnat un protocol de colaborare

- in Economie, Locale, Stiri
0

Învățământul dual ar putea rezolva criza forței de muncă la nivelul județului Timiș. Implementarea învățământul profesional în sistem dual implică colaborarea între mai mulți actori: elevi, școală, companie, autoritatea locală în administrarea căreia se află școala responsabilă pentru formarea teoretică, împreună cu părinții elevilor care, printr-o informare corectă și constantă, vor aprecia acest fel de învățământ cu șanse multiple de absolvire la orice nivel.

În contextul nevoilor reale de forță de muncă ale companiilor și pentru a veni în sprijinul economiei românești care se confruntă cu o criză acută de personal calificat, Camera de Comerț și Industrie a României și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România au semnat un protocol de colaborare care urmărește dezvoltarea proiectelor la nivel local, regional și național, în scopul îmbunătățirii sistemului de formare și certificare profesională inițială în sistem dual.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România au încheiat un Protocol de Colaborare, prin care se angajează să coopereze în mod aprofundat pentru identificarea nevoilor de calificare/formare, sens în care se preconizează, cu prioritate, elaborarea unui plan unitar pentru îmbunătăţirea educaţiei, formării, certificării şi recunoaşterii profesionale iniţiale în sistem dual din România.

Documentul a fost semnat joi, 27 iunie, de Florica Chiriță, președinte executiv al CCIA Timiș și Ion Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România.

Este al 4-lea protocol pe care îl încheiem Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual și una dintre cele 8 Camere de Comerț și Industrie la nivelul țării, și cea mai reprezentativă la nivelul acestei regiuni de dezvoltare. Ne propunem să reușim să promovăm învățământul dual, să putem să avem o interfața și cea mai oportună este Camera de Comerț Industrie și Agricultură pentru că învățământ dual înseamnă un parteneriat public-privat care se realizează între un operator economic si părinte și elev. Și atunci Camerele de Comerț și Industrie, în viziunea și în strategia Autorității Naționale, sunt elementele cele mai importante care ne pot facilita apropierea de agenții economici, de mediul de business, astfel încât să putem să răspundem la cererea de forță de muncă de pe piață”, spune Ion Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România.

La eveniment au fost nvitați în calitate de parteneri – Inspectoratul Școlar al Județului Timiș, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar din Zona de Vest, directori de unități de învățământ profesional și tehnic, oficiali de prim rang ai administrației publice locale și județene, președinții camerelor de comerț ale județelor Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, și, actorii importanți ai parteneriatului – firmele care susțin și promovează acest sistem de învățământ.

Sperăm ca astăzi prin semnarea protocolului cu Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual o să aduca mai multă putere pentru clasele tehnologice. Noi dorim după ce se va înființa acel birou în regiunea de vest, adica la noi la CCIAT, dorim ca acea școală de care vă spuneam la începutul anului, că o să înființăm ori o cameră de meserii, ori o școală profesională, să se înființeze ca și la Brașov. Există o singura școală profesională de sine stătătoare, la Brașov, și speram să fie a doua la Timișoara. În toate domeniile avem nevoie de forță de muncă, dar cu preponderență este industria, după industrie avem serviciile, și aici să nu uităm, ospătari, bucătari, recepționeri, și pe ultimul loc sunt construcțiile. Chiar dacă noi știm că avem nevoie de multe persoane în construcții, au reușit persoanele din Vietnam și China să acopere cât de cât acest sector”, spune Florica Chiriță, președinte executiv al Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *