În 2018, Aquatim a investit 6,5 milioane de euro, în 50 de lucrări de apă canal

În 2018, Aquatim a investit 6,5 milioane de euro, în 50 de lucrări de apă canal

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Cu prilejul conferinței de sfârșit de an, prof. univ. dr. Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, a declarat că în 2018 au fost contractate cincizeci de lucrări de investiții din sursele proprii ale societății. Suma totală este de aproximativ treizeci de milioane de lei (6,5 milioane de euro). Unele sunt finalizate, altele se află în desfășurare. Investițiile constau în extinderi și reabilitări ale rețelor de apă și de canalizare, în managementul apei pluviale, în reparații și modernizări ale stațiilor de tratare a apei.

Societatea Aquatim SA investește, anual, milioane de euro, atât din fonduri europene, cât și din fonduri proprii, pentru desfășurarea activității în bune condiții. Ca și reper am finalizat calea Lugojului cu apă canal și pe partea stângă și pe partea dreaptă. Vom finaliza Calea Șagului, până la fostul deponeu de la Parța. Un tronson este finalizat al doilea este contractat, iar al treilea este în licitație. Rezolvăm și această problemă unde sunt agenți economici stânga-dreapta, dar zona nu a fost compatibilă cu fondurile europene. De aceea facem din fonduri proprii. Am lucrat pe str. Popa Șapcă, la pasajul Jiul. Am rezolvat și blocajul de strada Emil Zola, unde era o zonă cu acumulare mare de apă și erau inundate grădinile, curțile și casele. În calea Șagului sub pod este altă problemă și o vom rezolva și pe aceea cu cel de-al doilea tronson. Așadar sunt lucrări mari și importante. Mai sunt probleme cu rețelele de apă care sunt vechi din oțel și pe care le înlocuim tremptat și din banii noștri, dar și din alte surse. Aquatim este o companie care merge pe profit. În orice moment poate contracta orice timp de credit de la orice bancă. Încercăm astfel ca și în 2019 să ne desfășurăm activitatea la fel de bine ca în 2018”, a spus. dr. Ilie Vlaicu.

Aquatim lucrează în 125 de localități din Timiș și va prelua și alte comune. Cum este și firesc, o importantă parte a acestor investiții se face în capitala județului, întrucât lungimea totală a reţelelor de apă din Timişoara este de aproape 700 km, rețele având diametre cuprinse între 100 mm şi 1000 mm. Cum peste 60% dintre conductele de apă sunt vechi și au fost confecţionate din fontă cenușie și oţel (materiale cu o durată de viaţă mai scurtă, în condiții de umezeală și presiune), numărul avariilor, pe reţea din Timişoara, este în jur de 1000 pe an.

 “Principalele probleme din sistemul de distribuţie le reprezintă conductele din fontă și oţel, a căror durată de viaţă se apropie de sfârşit şi care produc avarii. Reînnoirea sistematică, etapizată, a reţelelor de distribuţie a apei potabile constituie un obiectiv important din strategia Aquatim. Prioritizarea lucrărilor se face ţinând cont de criterii tehnico-economice şi sociale. Pentru investiţii în sistemele de apă și de canalizare din județ, am alocat, pentru 2019, din fonduri proprii, peste 40 milioane de lei (8,7 milioane de euro)”, a declarat prof. univ. dr. Ilie Vlaicu miercuri, 19 decembrie.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *