Secretar de stat în Ministerul Economiei, la Timișoara: “Există o problemă de forță de muncă în sectorul IT”. Cum s-ar putea rezolva

Secretar de stat în Ministerul Economiei, la Timișoara: “Există o problemă de forță de muncă în sectorul IT”. Cum s-ar putea rezolva

seminar ccia timis

Sectorul IT s-a dezvoltat foarte mult în ultimii zece ani, dar companiile din România se confruntă cu o mare problemă: lipsa forței de muncă. Despre această situație au aflat și reprezentanții Guvernului, care încearcă să găsească soluții, în această perioadă.

Astăzi, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș alături de ARIES Timișoara, a organizat un seminar dedicat promovării și creșterii vizibilității industriei IT&C în rândul investitorilor străini și al exportatorilor. La evenimentul inedit din Timișoara a participat și Manuel Costescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri – InvestRomânia.

Noi ne gândim la sectorul IT ca o orizontală pentru celelalte industrii. La Timișoara dorim să vorbim despre integrarea sectorului IT în cadrul industriei de automobile. Ideea e că sectorul IT s-a dezvoltat enorm în ultimii zece ani. Acum, oamenii din sectorul IT încep să fie specialiști în partea de cercetare și de dezvoltare din celelalte industrii și se integrează în ele. Guvernul în sine dorește să promoveze ideea de cercetare și dezvoltare chiar și prin facilități fiscale. Facilitățile fiscale care au existat în trecut în zona IT-ului ar putea fi extinse către sectorul de cercetare-dezvoltare“, a explicat secretarul de stat în Ministerul Economiei.

Manuel Costescu a mai precizat că și problema lipsei forței de muncă din sectorul IT va fi rezolvată prin diferite metode. “Există o problemă de forță de muncă în sectorul IT. Este un sector care chiar crește puternic, a găsit un mediu foarte bun în România, dar se doresc chiar mai mulți specialiști. Din această cauză, noi lucrăm foarte strâns și cu universitățile și încercăm să înțelegem care ar fi metodele pentru a crește numărul de IT-iști. Există câteva metode: dacă ne gândim la specialiștii în IT, ei doresc să poată să le fie diplomele acceptate dacă studiază în străinătate. Multe firme de IT acceptă și includ specialiști din străinătate, români plecați în străinătate ale căror diplome trebuie să fie acceptate și recunoscute foarte rapid pentru a se putea integra. Trebuie găsite metode, se poate dezvolta o structură care să dea naștere la mai mulți IT-iști“, a mai adăugat secretarul de stat în Ministerul Economiei.

Ovidiu Culda, directorul Departamentului Programe și Finanțări din cadrul CCIA Timiș, a precizat că, în perioada următoare vor fi organizate și alte acțiuni cu scopul sprijinirii mediului de afaceri din județ pe sectoarele IT&C și automobile, la sediul instituției.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *