Protest. Studenții timișoreni au ocupat un amfiteatru și își cer drepturile la Prefectură

Protest. Studenții timișoreni au ocupat un amfiteatru și își cer drepturile la Prefectură

- in Actualitate, Locale, Slider
0

Aproximativ 50 de studenți au flancat miercuri dimineață Prefectura Timiș, într-un protest mut. Ei cer finanțare pentru învățământul românesc și revenirea la niște drepturi pe care le-au avut. De exemplu, ca la alegerea rectorului, voința studenților să conteze în proporție de 25%, și nu doar 10% cât este în prezent.

Au participat studenți ai Universităților Politehnica și de Vest, precum și reprezentanți OSUT.

Peste noapte studenții ocupaseră amfiteatrul A13 din cadrul Universității de Vest, loc în care s-au întors miercuri, după ce o delegație a lor a fost primită la discuții cu prefectul de Timiș, Eugen Dogariu. Potrvit lui Vlad Chereceheș, liderul OSUT, protestul va dura până ce revendicările vor fi soluționate.

Pirtea: ”Sunt mândru de acești tineri cu inițiativă”

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a trsnsmis un comunicat de presă în care declară că îi susține pe studenții care au ocupat amfiteatrul. ”Suntem alături de studenții noștri, precum și de cei din întreaga țară, în rezolvarea unor deziderate comune. Ne dorim acel procent de 6% din PIB pentru educație, îl considerăm absolut necesar pentru viitorul educației românești și al tinerilor noștri. Am ieșit de nenumărate ori public, dar și în întâlnirile de lucru la nivel de organisme decizionale, cu această solicitare. Nu este o problemă ușor de rezolvat, dar împreună avem mai multe șanse. Demersul studenților apare la momentul oportun, dat fiind că în Raportul de Convergență 2015-2018, al Guvernului, publicat în luna aprilie a acestui an, se face referire la o creștere extrem de lentă a procentului din PIB acordat educației, care ar ajunge la 3% abia în anul 2060”, spune Rectorul UVT.

Marilen Pirtea mai spune că pentru Universitatea de Vest din Timișoara studenții reprezintă în mod permanent un partener extrem de serios și profesional, iar creșterea aportului lor în luarea deciziilor ar fi binevenită: “La UVT colaborăm foarte bine cu reprezentanții studenților, acolo unde cadrul legislativ ne permite acest lucru. Legislația trebuie schimbată în sensul acordării unui aport mai mare studenților în activitatea administrativă a universităților. În fond, vorbim despre tineri bine pregătiți, în domenii dintre cele mai diverse, capabili să ia decizii importante cu privire la propriul viitor. Avantajul major în cooptarea studenților în forurile decizionale constă în faptul că aceștia pot da feedback «la firul ierbii», sprijinind astfel universitatea să crească în mod constant calitatea proceselor didactice și administrative. Pentru a obține cât mai multe dintre revendicări, studenții trebuie să le adreseze direct decidenților ce pot da curs acestora: Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Ministerul de Finanțe, Guvern etc.”.

Universitatea de Vest din Timișoara respectă întru totul dreptul la liberă exprimare și își asigură studenții de sprijinul instituției în demersurile lor. De altfel, relația avută de Universitate și reprezentanții studenților a fost și este una de bună colaborare și sprijin reciproc, o dovadă în acest sens fiind și faptul că spațiul ocupat de studenți pentru dezbaterile pe care le organizează în această perioadă este unul care nu afectează derularea procesului didactic. “Dorința de schimbare și de implicare activă sunt două trăsături importante pe care le dorim în fiecare dintre noi. Tinerii cu inițiativă, creativi, pregătiți să contribuie activ în comunitate, sunt de lăudat. Misiunea Universității este de a crea cetățeni adaptabili la o societate în continuă schimbare, nu doar absolvenți bine pregătiți pentru provocările pieței muncii. Politica financiară națională privind învățământul trebuie să se schimbe pentru a ne permite să realizăm tot ceea ce ne-am propus, cu și pentru studenți. «Sărăcia» distribuită de la Guvern ne îngreunează munca. Este o povară pe umerii viitorului nostru ca țară”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *