Antreprenorii din vestul țării, informați despre cum îi ajută Guvernul să se dezvolte, la Timișoara

Antreprenorii din vestul țării, informați despre cum îi ajută Guvernul să se dezvolte, la Timișoara

- in Actualitate, Economie, Locale, Stiri
0

O conferință regională cu tema “Soluții de finanțare și garantare a proiectelor de investiții pentru întreprinderi mici și mijlocii” a fost organizată joi, 3 mai, la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.

Astfel, antreprenori din vestul țării au putut afla mai multe informații despre programe guvernamentale de sprijinire a IMM-urilor, cum pot fi accesate programele Start-Up Nation 2018 și IMM Invest România, ce instrumente de garantare și contragarantare pentru finanțarea firmelor există, rolul băncilor în dezvoltarea mediului de afaceri, consultanță pentru accesarea fondurilor europene, și nu numai.

La conferința organizată la Timișoara a participat și Alexandru Petrescu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), care a oferit câteva detalii despre Programul “Prima Casă” în vestul țării.

Prima Casă rămâne unul dintre programele de notorietate guvernamentale, aș putea spune că este poate este unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale postdecembriste. Circa 800 de milioane de lei din cele două miliarde de lei alocate pe anul 2018 au fost deja epuizate. Putem spune că aproape 40% din fondul anual este deja epuizat. Doar în Regiunea Vest au fost circa 376 de unități locative garantate de către Fond, în valoare de aproape 38 de milioane de lei”, a declarat Alexandru Petrescu.

De asemenea, directorul general al FNCGIMM a vorbit și despre importanța Programului Start-Up Nation, prin care antreprenorii primesc până la 200.00 de lei fonduri nerambursabile pentru înființarea unor afaceri mici și medii.

La nivelul Fondului, peste 4.500 de dosare pe Start-Up Nation 2017 au fost avizate pozitiv. Asta înseamnă că beneficiarii au accesat un credit și au pus în operaționalizare planul de afaceri, care a stat la baza acceptării lor în acest program. La nivel național, au fost aproape 8.500 de dosare, de beneficiari acceptați în program, iar din aceștia, jumătate au optat pentru un credit punte pentru a-și materializa planul de afaceri. Peste 4.500 de dosare am operat noi, alții au ales să-și investească proprii bani sau au apelat la metode pe finanțare și doar au mers la Agențiile pentru IMM-uri pentru cererile de plată“, a mai precizat Alexandru Petrescu.

De-a lungul celor 28 de ani de activitate, Camera de Comerț Timiș a contribuit la crearea unui antreprenoriat prosper, inovator, inteligent, iar toate acestea se fac și datorită acestor parteneriate care sprijină antreprenorii, prin diverse moduri de garantare pentru finanțarea proiectelor, nu numai europene. Noi suntem în acest moment parteneri pentru a nu știu câta oară cu FNGCIMM și vă spun că nu o să întrerupem această legătură”, a afirmat Florica Chiriță, directorul CCIA Timiș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *