Eurodeputata umanistă, Maria Grapini din Timișoara, deși se află la Bruxelles, de Ziua Unirii 2022, a transmis mesajul său cu prilejul acestei importante sărbători naționale a românilor.
Europarlamentara atenționează că trebuie să ne amintim cu mândrie de Unirea Principatelor Române, făcută de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, și să fim uniți, mai ales în această conjunctură critică, fiindcă aproape de granița Românie bat tobele unui conflict armat.
“Regret că nu voi putea fi la Timișoara, cu prilejul marcării Zilei Unirii 2022. Voi participa la un eveniment organizat la sediul NATO din Bruxelles, de secretarul general adjunct, Mircea Geoană”, spune Maria Grapini.
Prezentăm mesajul eurodeputatei Maria Grapini: “Unirea Principatelor Române a fost făcută de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859. Fără acest important eveniment nu ar fi fost posibilă Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Prin unirea Moldovei cu Muntenia, în 24 ianuarie 1859, se împlinea un vis al românilor de secole. Trebuie să ne amintim și de faptul că Alexandru Ioan Cuza a făcut reforma agrară în 1864 când 400.000 de familii de țărani au primit pământ. Cuza a desființat orice formă de feudalism. A făcut reforma administrativă a grupat satele în comune. A înființat județele. Cuza a făcut reforma electorală prin care cetățenii au putut vota. A făcut reforma în justiție s-au format tribunale județene, curțile de apel și de jurați și curtea de casație. S-au adaptat codurile penal și civil și codul comercial în 1865. Alexandru Ioan Cuza a pus mare accent pe educație. A dat o lege prin care sancționa părinții care nu își trimit copiii la școală. A introdus educația gratuită. Astăzi 24 ianuarie 2022, e o zi emoționantă pentru noi toți și trebuie să vibreze în noi patriotismul, dragostea de țară și să fim mândri că suntem români. Încă de la Ioan Cuza educația era considerată un pilon important al unei societăți care vrea să se dezvolte. Cuza a făcut multe alte lucruri curajoase și demne pentru un conducător de țară. Măsurile pe care le-a luat au provocat ura și dorința de răzbunare a unora. Ceea ce nu trebuie uitat sunt demnitatea și patriotismul cu care acest mare domnitor român a acționat. Ar trebui să ne amintim de asta nu numai de Ziua Unirii, ci oricând și să dăm mâna cu mâna, cei cu inima română, așa cum zice și cântecul, mai ales acum când România are nevoie de foarte multă unitate, de foarte multă solidaritate, de educație, de reforma administrativă și de o justiție modernă și corectă așa cum și- o dorea Alexandru Ioan Cuza. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!“.