Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş, structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog (A.N.A.), se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S.), duminică 31 mai, şi marchează Ziua Mondială fără Tutun. Vor avea loc activităţi de informare – sensibilizare -conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi.
Pentru Ziua Mondială Fără Tutun 2015, O.M.S. face apel către toate ţările de a lucra împreună pentru a reduce şi stopa comerţul ilicit cu produse din tutun, acesta fiind o prioritate la nivel mondial a tuturor sistemelor de sănătate, juridice şi economice, de guvernare și de luptă împotriva corupţiei.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş este o structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).
Consumul de tutun ucide aproape 6 milioane de oameni în fiecare an, dintre care mai mult de 600 000 sunt nefumători. Estimarea este că, până în anul 2030, consumul de tutun va determina, direct sau indirect, mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% din aceste decese vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.
În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, A.N.A. susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar.
În acest context, Centrul de de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş derulează o serie de activităţi pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun. Aceste activităţi au demarat în data de 27.05.2015, cand la Librăria Cărtureşti, s-a desfăşurat o activitate interactivă, în parteneriat cu Penitenciarul Timişoara. La aceasta au participat elevi, studenţi şi persoane aflate în stare privativă de libertate, care s-au implicat activ în jocuri prin intermediul cărora au conştientizat efectele fumatului, factorii de risc şi factorii de protecţie, modalităţile de renunţare la fumat.
În aceată perioadă, toţi beneficiarii C.P.E.C.A. Timiş, care au accesat serviciile de asistenţă, au participat la o activitate de grup, pe parcursul căreia au fost dezvoltate abilităţi pentru renunţarea la fumat.
De asemenea, specialiştii CPECA Timiş participă la activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare în unităţile de învăţământ din judeţul Timiş, sens în care, sunt organizate activităţi informative şi interactive, prin intermediul cărora elevii vor conştietiza consecinţele negative ale fumatului.
C.P.E.C.A. Timiş, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, cu susţinerea Consiliului Judeţean Timiş şi a Primăriei Timişoara, va desfăşura, în data de 3 iunie 2015, la Sala Polivalentă CSS Bega Timişoara, o competiţie de volei mixt. Prin intermediul acesteia, vor fi promovate alternativele sănătoase de petrecere a timpului liber, fără tutun. Conform celor mai recente studii în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:
- Prevalenţa fumătorilor în România este de 27%, iar restul de nefumători sunt expuşi permanent şi devin fumători pasivi atât la locul de muncă, cât şi în spaţiile publice şi acasă, plătind tribut similar cu fumătorul activ din punctul de vedere al sănătăţii (Studiul GATS 2011).
- Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat
- Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetățenii europeni: doar 38% raportează că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuși la fum de tutun la locul de muncă, față de media europeană de 72%, deși de 7 ani legea permite fumatul la locul de muncă doar în camere special amenajate, separate și izolate.