Ziua Împotriva Violenței asupra Copiilor. Mesajul PPUsl Timiș

Ziua Împotriva Violenței asupra Copiilor. Mesajul PPUsl Timiș

- in Locale, Social, Stiri
0

La inițiativa Organizației Națiunilor Unite, ziua de 4 iunie a fost declarată Ziua Internațională a copiilor victime ale agresiunii. Această decizie s-a adoptat, la acea vreme, în cadrul sesiunii speciale de urgenţă în problema Palestinei, la 19 august 1982, prin Rezoluţia ES-7/8. Prin această hotărâre se atenţionează asupra acţiunilor pe care toate statele lumii şi fiecare cetăţean în parte trebuie să le întreprindă pentru a stopa violenţele şi agresiunile comise împotriva copiilor.

Din anul 2006, prin Legea nr. 497/2006, ziua de 5 iunie a fost declarată în România  Ziua împotriva violenței asupra copilului, fiind marcată anual de evenimente special  dedicate acestui fenomen social.

De la  violențele asupra copiilor cauzate de ororile războiului, până la violența manifestată ”pe timp de pace”, fenomenul violenței asupra copiilor rămâne unul ascuns și subraportat, căruia îi cad victime copii din toate straturile societății.

Factorii de risc pentru aceste agresiuni îndreptate asupra copiilor, mai ales în comunitățile unde copiii reprezintă grupuri vulnerabile sunt, de cele mai multe ori, nivelul scăzut de educație, sărăcia, lipsa de informații cu privire la drepturile copilului, metode deviate de creștere și educare a copiilor, un sistem social de protecție ineficient din partea autorităților, toate cu impact negativ asupra dezvoltării copiilor și tot atâtea grave încălcări ale prevederilor Convenției Drepturilor Copilului.

Pe lângă violența fizică, sunt considerate agresiuni și celelalte forme de violență emoțională: amenințarea, violența verbală, bullyingul, calomnia, degradarea, neglijarea, expunerea la violență, discriminarea, stigmatizarea, rasismul, excluderea socială, refuzul accesului ajutorului umanitar, toate lăsând traume adânci în dezvoltarea și maturizarea psiho-fizică a copilului, cu impact pe termen lung în ceea ce privește integrarea socială, inserția pe piața muncii și întemeierea unei familii sănătoase din punct de vedere moral-civic.

În școlile românești și prin diverse societăți și fundații umanitare, această temă a violenței a fost și este intens dezbătută fie prin campanii de informare, fie prin acțiuni umanitare de sensibilizare și educație prin disciplinare pozitivă.

Responsabilitatea pentru educația și dezvoltarea copiilor trebuie să fie însă una comună. Este necesară implicarea guvernului, a ministerelor de resort pentru dezvoltarea unor proiecte și programe educaționale și de susținere socială.

Pe plan local, este imperios necesară implicarea autorităților locale și a celor responsabile de protecția copilului, în implementare și susținerea programelor educaționale și sociale, dar mai ales în prevenirea tuturor formelor de violență îndreptate asupra copiilor.

Viitorul oricărei națiuni îl reprezintă copiii. Starea de sănătate fizică și morală a copiilor este un barometru privind sănătatea societății și gradul de atenție pe care aceasta îl acordă copiilor, familiei și educației pentru sănătate. Întrucât ne dorim cu toții o societate sănătoasă și un viitor bun pentru copiii noștri, este firesc să ajutăm fiecare copil să se bucure de acest dar minunat care este viața și să-l înconjurăm cu dragoste și susținere. Astfel transmitem pe mai departe faptul că familia este primul leagăn al educației copiilor și temelia societății de mâine -este mesajul președintelui Raoul Gordean, președintele Partidului Puterii Umaniste (PPU) (social-liberal) Timiș.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *