Ziua Europei 2020 – 70 de ani de când Schuman a pus bazele Uniunii Europene

Ziua Europei 2020 – 70 de ani de când Schuman a pus bazele Uniunii Europene

- in Locale, Social, Stiri
0

În fiecare an, de Ziua Europei, 9 mai, statele UE sărbătoresc pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată Declarația Schuman.

În 2020, Ziua Europei marchează 70 de ani, de când în cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public la începutul lunii mai, la Bruxelles și la Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.

Declararea Pandemiei de COVID-19 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2020, a pus UE şi statele membre în faţa unei situaţii de criză fără precedent care necesită măsuri şi acţiuni îndrăzneţe proporţionale cu pericolul răspândirii rapide a acestuia în rândul populaţiei, dar şi cu impactul asupra vieţii sociale şi economice a societăţii în ansamblul ei.  Astfel că, începând cu luna decembrie 2019 şi lunile ce au urmat până în prezent, răspunsul de urgenţă al Uniunii Europene la această situaţie dinamică s-a axat pe patru priorităţi: limitarea răspândirii virusului; asigurarea furnizării de echipamente medicale; promovarea cercetării pentru tratamente și vaccinuri; sprijinirea locurilor de muncă, a întreprinderilor și a economiei.

De asemenea pentru a susţine punerea în practică a acţiunilor şi măsurilor aferente celor patru priorităţi, dar şi pentru a reduce la minimum impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei UE şi a statelor membre, liderii UE au aprobat un pachet financiar în valoare de 540 de miliarde euro compus din trei plase de siguranță pentru angajaţi, companii și statele membre, convenind totodată să acționeze şi în vederea instituirii unui fond de redresare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *