ZIUA de Vest – 20 de ani

ZIUA de Vest – 20 de ani

- in Locale, Social, Stiri
0

Echipa cotidianului ZIUA de Vest, alături de prietenii, parteneri și colaboratorii, a sărbătorit, miercuri 27 noiembrie, două decenii de activitate de succes într-un domeniu extrem de dinamic și periculos: jurnalismul.

Conf. univ. dr. Lia Lucia Epure, directoarea cotidianului ZIUA de Vest, a amintit că totul a început, în urmă cu 20 de ani, când o echipă, formată din Lia Epure, Cornel Bogdan, Robert Șerban, Mircea Mitruțiu, Lucian Paulescu și Octavian Stăncioiu, a lansat hebdomadarul Focus Vest cu un număr de 40 de pagini, un săptămânal regional cu un tiraj cuprins între 10.000 – 15.000, care apărea în fiecare vineri.

Acesta era distribuit în Timiș, Arad și Caraș Severin. Proiectul s-a derulat într-un parteneriat cu Grupul Bega. De aceea Lia Epure le-a mulțumit lui Marius și Emis Cristescu și lui Eugen Ciorâcă. Lucrurile au evoluat, iar în decembrie 2001, a fost achiziționată franciza ZIUA de Vest. Astfel cotidianul regional a început să apără împreună cu cotidianul național ZIUA. În 2011, după ce ZIUA (ca ziar național) s-a închis, a fost obținută marca ”ZIUA de Vest” și ziarul regional a devenit independent.

De asemenea, Lia Epure a făcut o prezentare succintă a istoriei celor două publicații și a amintit de două mari campanii media de educație civică, care au avut un mare succes. Una a fost ”Nu te pune cu timișorenii!”, desfășurată între anii 2009 -2011, motorul campaniei fiind cluburile Rotary. Conform unei analize făcută de UVT, 60.000 de timișoreni au spus că s-au considerat activi ai campaniei și peste 90.000 știau de proiect. A doua campanie de educație civică a fost ”Timișoara curată!” desfășurată între 2013 -2016, unde s-au implicat cluburile Rotary și Lions. Primăria a susținut amândouă campanii. Mesajul era Timișoara curată te roagă nu arunca țigările pe jos! Peste 100 de intersecții din oraș au avut plăcuțe cu acest slogan.

Lia Epure a explicat ce înseamnă o activitate în domeniul presei: ”

Aș vrea ca cititorii noștri să nu considere această aniversare ca pe o laudă, ci ca pe o marcare a unui moment de care ne bucurăm. Atunci când alegi drumul jurnalismului, știi că lucrurile se pot separa: un jurnalist are parte de iubire, dar și de ostilitate. Ca în justiție. Întotdeauna cineva câștigă, cineva pierde. Mereu, unii apreciază politica editorială a unui ziar (radio, tv), alții vor fi de altă părere. Știți care e norocul? Că avem cu toții libertatea de a alege. Cititorii ai libertatea de a citi unul sau altul dintre cotidiane, libertatea de a muta postul tv. Afacerea de presă, managementul media, relațiile ce derivă din acest design, nu pot fi asimilate altor tipuri de afaceri. Nu este vorba despre producție (decât cea de tipografie), de fabrici de avioane, automobile, servicii, de aceea, să fie clar, asta, pentru ignoranți, bătălia în presă nu este pe cifre de afaceri. Este pe viteza de promovare a informației, realizarea de campanii, susținerea unor idei și a unor oameni. Sau despre susținerea unor proiecte, fie umanitare, fie legate de civism, și, de ce nu? – de politică! Noi promovăm idei, concepte, oameni și, nu în ultimul rând, idealuri!
Lia Epure a mai amintit cu regret că, înainte de criza din 2008, în Timișoara, existau 14 publicații puternice: 7 cotidiane și 7 săptămânale – toate apăreau în ediție tipărită. Din păcate ca și publicații pe hârtie în acest moment mai sunt două-trei. Sigur că toate s-au mutat în online. Au apărut organizații media online foarte serioase cu jurnaliști foarte buni, în Timișoara.

Cu acest prilej, Lia Epure și-a lansat volumul ”Timișoara – așa cum o văd eu”, o suită de editoriale care au apărut de-a lungul anilor în paginile cotidianului ZIUA de Vest. Cartea este ilustrată cu poze făcute de Constantin Duma și Ilie Sârbu, președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei.

În cuvântul introductiv intitulat ”O carte de acțiune și de dragoste”, scriitorul și omul de televiziune, Robert Șerban, a scris: ”Personajul principal al acestei cărți este Timișoara…. E o carte de acțiune și implicit de interacțiune. Deși nu e scrisă la persoana I, e subiectivă, așa cum este, de fapt, orice comentariu al vieții publice. Mai ales când vine din partea unui om implicat în această viață, deci cu partis-pris-uri și prieteni, cu interese directe sau indirecte, cu viziuni proprii și poziții tranșante, cu informații exacte sau bruiate. Lia Epure și-a adunat editorialele scrise și publicate în ultimii patru ani în ZIUA de Vest și a căutat, compunând această carte, să le salveze de la moartea iminentă, ce pândește mai toate textele de presă, chiar a doua zi după ce au apărut”.

O observație interesantă a fost adusă de ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, în legătură cu activitatea Liei Epure. ”Vă rog să vă semnați și cu titlul dumneavoastră universitar ca să știe omul că această publicație ZIUA de Vest este condusă de un cadru universitar, fiindcă pe lângă ceea ce scrieți îi formați și îi educați pe tinerii la facultățile la care predați din Timișoara și din Arad”. Despre carte ÎPSS Ioan a mai spus: ”Volumul ”Timișoara -așa cum o văd eu” arată că timpul se poate măsura și în pagini. Cele 400 de pagini ale volumului arată o unitate de măsură a timpului care s-a scurs pentru a scrie despre acest minunat oraș”. Într-o manieră umoristică, așa cum procedează adesea, ÎPSS Ioan a mai spus: ”Sunteți cadru didactic, dar am observat din carte că lucrați și la curățenia orașului, fiindcă sunt multe articole despre curățenia din oraș. Iată că citind cartea v-am depistat câteva locuri de muncă la care lucrați, împreună cu colegii de la ziar. Sper ca după câțiva ani să aveți o pensie foarte frumoasă”.

Printre invitați s-au aflat Simona Neumann, directoarea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Andrei Ivanovici, Cetățean de Onoare al Timișoarei, strănepotul lui Iosif Ivanovici, autorul valsului Valurile Dunării, sculptorul Dornel Fall, colegii jurnaliști de la Radio și TVR Timișoara, dar și de la publicațiile deBanat.ro, gazetadinvest.ro, banatulmeu.ro și pressalert.ro.

Programul artistic a fost susținut de un grup de tineri artiști foarte talentați format din tenorul Bogdan Aungurence, baritonul Iustin Călin, soprana Maria Boldan. Ei i-au încântat pe cei prezenți cu mai multe opere și canțonete.
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *