Zeci de voluntari au salvat două mori de apă din Banat Foto

Zeci de voluntari au salvat două mori de apă din Banat Foto

Două mori de apă ar putea deveni o nouă atracție turistică în vestul țării. Asociația Acasă în Banat a mobilizat, în acest sfârșit de săptămână, peste 60 de voluntari în satul Ilidia, comuna Ciclova Română, din județul Caraș-Severin. Astfel, aceștia au pus umărul cu scopul punerii în valoare a celor două mori.

Încă de la primele ore ale dimineții, ne-am apucat serios de treabă. Primăria Ciclova Română ne-a susținut cu un buldo-excavator, o camionetă și o echipă faină de oameni muncitori, care au tras tare pentru a amenaja drumul de acces spre mori. Cu ajutorul utilajului greu, în câteva ore au fost extrasă de pe malul râului o cantitate impresionantă de moloz și gunoaie adunate în zeci de ani, pentru a readuce zona din jurul apei la frumusețea ei naturală. Tot perimetrul din jurul morilor a necesitat o curățare amplă a vegetației, desființarea unui fost staul de capre năpădit de buruieni, toaletarea copacilor și strângerea gunoaielor. Cu multă muncă am curățat și reparat un zid de piatră de peste 100 metri, care dă un farmec deosebit locației”, au transmis reprezentanții ONG-ului timișorean.

De asemenea, o echipă de voluntari s-a ocupat de canalul de aducțiune a apei, care a trebuit decolmatat, pe alocuri lățit sau reparat, reușind să acopere cei peste 300 metri de canal. Astfel, la finalul lucrării, debitul de apă a crescut considerabil, suficient pentru ca morile să macine din nou.

Totodată, voluntarii s-au ocupat în minime detalii și de cele două mori, care au fost curățate, lemnul tratat și s-au făcut numeroase lucrări de reparații și amenajare care să le pună în valoare.

La final, ne-am bucurat să vedem cât de mult s-a schimbat zona celor două mori de la Ilidia după numai o zi de muncă”, a informat Asociația Acasă în Banat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *