Zeci de universităţi de prestigiu din întreaga Europă, majoritatea din Marea Britanie, au venit, astăzi, la Timişoara, pentru a “vâna” viitori studenţi români. Şi tinerii din vestul ţării sunt interesaţi să studieze în străinătate, dovadă stă numărul mare de elevi care au trecul pragul Romanian International University Fair (RIUF): peste 2.500.
În cadrul celui mai mare eveniment educaţional din România şi sud-estul Europei, care s-a desfăşurat la Hotel Continental între orele 10.00 – 17.00, reprezentanţii celor 40 de universităţi participante au venit să interacţioneze direct cu tinerii români interesaţi de studii internaţionale. Astfel, elevii au putut afla informaţii despre sute de programe de licenţă şi master, burse pentru studiul internaţional, dar şi oportunităţi de dezvoltare personală dacă se hotărăsc să rămână în ţară.
Mai mult, RIUF a fost locul unde cei interesaţi au discutat cu persoane care acum studiază în străinătate şi au venit să povestească despre experienţa lor şi cum se descurcă acolo.
“Pentru tinerii care doresc să studieze în universităţile de stat din Marea Britanie se oferă un împrumut guvernamental, care poate fi restituit în 30 ani, mai ales pentru partea de licenţă. De asemenea, în ţările nordice, şcolarizarea este gratuită, în ţări precum Suedia, Danemarca. Iar pentru Olanda din nou se oferă un împrumut pentru acoperirea acelei taxe de şcolarizare, însă împrumutul se restituie în maxim trei, patru ani. În mai toate ţările, costurile legate de cazare, mâncare sunt suportate de student, depinde şi ce bursa primeşte studentul, există bursă de merit, de studiu sau chiar şi burse sociale”, a explicat Georgia Harasim, organizator al RIUF.
Majoritatea tinerilor care pleacă la studii în străinătate aleg universităţile din Marea Britanie. Urmează Olanda, Germania sau ţările nordice, unde şcolarizarea este gratuită.