Vrei să te lași de fumat? Medicii timișoreni îți sar în ajutor

Vrei să te lași de fumat? Medicii timișoreni îți sar în ajutor

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Medicii timișoreni sunt dispuși să ajute persoanele care doresc să renunțe la fumat, dar nu o pot face de unele singure. Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara informează că în cadrul unității medicale funcționează și un centru de consiliere pentru renunțarea la fumat, la care pot apela fumători din toată zona de vest a țării. Practic, cei care doresc să nu mai fumeze pot primi sfaturi de la consilieri specializați, dar și recomandări de tratament.

Pentru persoanele care renunță la fumat, beneficiile sunt resimțite foarte repede: după doar 20 de minute ritmul cardiac scade, după 12 ore, nivelul de monoxid de carbon ajunge la normal, iar în decurs de două până la 12 săptămâni, funcția pulmonară și circulația sângelui se îmbunătățesc. După 5 până la 15 ani, riscul de accident vascular cerebral este redus la cel al unui nefumător, iar după 10 ani, rata de deces prin cancer pulmonar se reduce la jumătate față de cea a unei persoane care continuă să fumeze. În plus, riscul bolilor cardiovasculare este comparabil cu al nefumătorilor la 15 ani de la renunțarea la fumat”, a declarat Monica Marc, preşedintele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie și medic în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

Informarea a fost făcută de către reprezentanții unității medicale de la Pădurea Verde în contextul în care astăzi, 31 mai, este marcată Ziua Mondială fără tutun.

Statisticile arată că peste șase milioane de oameni mor în fiecare an din cauza unor afecțiuni asociate fumatului, iar cifrele arată că în 2030 numărul acestora va ajunge la opt milioane. Mai mult, în fiecare an, se înregistrează peste 1,2 milioane de decese din cauza fumatului pasiv (expunerea nefumătorilor la fumul de tutun ambiental). Practic, tutunul este singurul produs consumat legal care poate ucide.

Un studiu realizat în 2018, în România, arată că peste cinci milioane de adulți consumă zilnic tutun sub orice formă. Majoritatea sunt bărbați. Peste 70 la sută dintre cei care s-au declarat fumători își aprind o țigară în primele 30 de minute de la trezire. Mai mult, patru din zece români, în vârstă de cel puțin 15 ani, au fumat 20 sau mai multe țigări pe zi.

În acest context, în anul 2021, Organizația Mondială a Sănătății lansează o campanie globală având sloganul „Câștigi renunțând”. Începutul campaniei a fost marcat de o provocare inițiată de Organizația Mondială a Sănătății pe WhatsApp și intitulată „Peste 100 de motive pentru a renunța la tutun”.

Sursa foto: Digi24.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *