Miercuri dimineaţa, buimac de somn, deschid televizorul pe posturile de ştiri. Primul titlu pe care-l văd: „Donald Trump, noul preşedinte al Statelor Unite”.
Trebuie să recunosc că primul impuls a fost acela de a înjura. Îmi aduceam aminte perfect că aceeaşi reacţie am avut-o şi după aflarea ştirii despre „Brexit”. Era o tristeţe generalizată, atât la televizor cât şi în spaţiu virtual. Ceea ce vedeam erau zâmbete forţate ale prezentatorilor şi, pe rând, au apărut şi reacţiile liderilor politici, președinți, cancelari sau prim-miniştri la fel de crispaţi, acelaşi zâmbete îngheţate, dar cu discursuri diplomatice de felicitări. Singurii care s-au bucurat, şi păreau tare sinceri, au fost Vladimir Putin şi Viktor Orban. În scurtă vreme au apărut și „predicțiile” penibile post-facto, cum că „se ştia dinainte că Trump va câştiga”, venite de la Baba Vanga şi Carmen Hara.
Cel mai surprinşi au fost însă colegi mei de breaslă, politologii şi sociologii. Greşiseră sondajele şi analizele, ştiinţa a dat „chix”, şi acum parcă ne am obişnuit că rezultatele alegerilor să infirme sondajele de opinie. Votul de miercuri arată însă că democraţia nu vine doar cu bune, cu lideri tineri, competenţi, inteligenţi. O, nu! Imaginea de tip „intelectual, raţional, gentleman” este doar o iluzie a politicianului anilor 1990 – 2012. Acel politician care a dat faliment. A lăsat în urma crize economice, terorism, sărăcie şi deziluzie. Votul pentru Trump este un vot anti-politică, anti-politicianism, un vot de protest căruia acum americanii îi răspund mișcări de stradă, unele violente. Dacă s-ar fi întâmplat la noi sau în Republica Moldova, am fi spus că nu avem cultura democratică.
Mergând pe acelaşi raţionament, în Republica Moldova pot bănui că Dodon va câştiga în fata Maiei Sandu cu exact aceeaşi reţetă ca și Trump. E foarte trist ceea ce se întâmplă, îmi pare că lumea se schimbă şi nu se schimbă în bine, Dar mă mulţumeşte gândul că noi nu suntem de vină. Elitele au eşuat în occident şi pare că ne votăm liderii sub o presiune a realităţii mizere de care politicienii sunt responsabili.