Vom avea monument dedicat Revolutiei, la Timisoara. Anuntul primarului Robu

Vom avea monument dedicat Revolutiei, la Timisoara. Anuntul primarului Robu

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
0

30 de ani de la izbucnirea Revoluției Române au fost marcați și în cadrul ședinței festive a Consiliului Local Timișoara. Numeroși revoluționari au venit în sala de consiliu a Primăriei Timișoara pentru a participa la eveniment, unde nu s-au mai certat, la fel cum s-a întâmplat în anii precedenți. În deschiderea ședinței, a fost intonat imnul României, cel al Revoluției și s-a ținut un moment de reculegere în memoria eroilor care au plătit cu viața pentru ca noi să fim liberi.

Recent, aici, în Consiliul Local Timișoara, am hotărât ca ziua de 20 decembrie să devină Ziua eliberării Timișoarei de sub comunism. La ceas de sărbătoare avem datoria de a aduce un omagiu celor care și-au pierdut viața, apoi celor care au fost aproape de a o pierde și tuturor celor care au contribuit la victoria de atunci“, a spus Nicolae Robu, în discursul său.

Virgil Hosu, președintele Asociației ALTAR, a luat cuvântul pentru a spune câteva cuvinte despre evenimentele petrecute acum 30 de ani, la Timișoara. “În acele zile, timișorenii au sfidat cu piepturile goale tancurile și gloanțele regimului comunist. Timp de șase zile, timișorenii au luptat singuri împotriva aparatului de represiune comunist, neîncetând să spere. Victoria Revoluției a fost obținută cu multe sacrificii umane, în stradă, de către cetățenii Timișoarei. Avem libertate, trebuie să învățăm să o apărăm și să o folosim”, a afirmat Virgil Hosu.

Și Corneliu Vaida, revoluționar, a susținut un discurs în care a bătut obrazul Armatei Române pentru faptul că a tras în timișoreni, acum 30 de ani. “Armata Română a tras în poporul român acum 30 de ani. Comandantul suprem sau ministrul Apărării ar trebui să-și ceară scuze formal timișorenilor. Sunt 30 de ani de la Revoluția care mai mult ne-a dezbinat decât ne-a unit. Noi atunci am cerut puține lucruri: libertate, democrație“, a spus Corneliu Vaida.

În finalul ședinței festive, reprezentanții asociațiilor de revoluționari au primit medalii din partea primarului Robu, cu ocazia marcării a 30 de ani de la Revoluția Română.

De asemenea, primarul Nicolae Robu a anunțat că s-au găsit banii necesari pentru ca la Timișoara să poată fi realizat Monumentul Revoluției, suma necesară fiind de 450.000 euro.

O să fac publică lista contributorilor, desigur, la momentul potrivit. Cineva și-a luat angajamentul să completeze cât mai e necesar până la atingerea sumei care să ne permită realizarea Monumentului Revoluției. Eu voi continua strângerea de fonduri, astfel încât cel în cauză, dacă se va putea, să-și recupereze o parte din suma foarte mare pe care o va pune el acum, de dragul orașului. Așa a fost înțelegerea noastră. Vă voi da detaliile la momentul potrivit. În condițiile acestea, eu zic că ar putea fi gata chiar în luna ianuarie, pentru că imediat după sărbători vom trece la realizarea practică, după macheta care e deja făcută și realizarea nu durează foarte mult. Deci, în ianuarie-februarie cred că e un termen rezonabil, realist. S-au strâns bani, nu până la suma necesară, dar, așa cum am spus, cineva își asumă să completeze acum, pentru a nu mai întârzia mai mult cu acest monument și desigur își asumă și riscul să rămână cu contribuția atât cât o face. Este patronul unei firme importante, timișorean“, a spus primarul Nicolae Robu.