Vladan Tadic, consului Serbiei: ”Îi invităm pe români să viziteze milenarul și frumosul oraș Belgrad!”

Vladan Tadic, consului Serbiei: ”Îi invităm pe români să viziteze milenarul și frumosul oraș Belgrad!”

- in Locale, Social, Stiri
0

Reprezentanții Organizației Turistice a orașului Belgrad, prin directorul Miodrag Popovic, și consulul general al Republicii Serbia la Timișoara, Vladan Tadic, au făcut o prezentare a celor mai atractive obiective turistice aflate în capitala Serbiei. Gazda evenimentului a fost Iavor Radovancovici, patronul primitorului restaurantul Lloyd și actorul Borko Ilin.

Cu acest prilej, consulul Vladan Tadic a spus: ”În 2018 turiştii români se aflau ca număr pe locul patru. Ei au fost cazați pentru 175.000 de nopți, iar asta înseamnă cu 25% mai mult decât în anul precedent. În 2019, în primele 10 luni, statisticile arată aceeași tendință de creștere și credem cu certitudine că, până la sfârșitul anului, acest record de anul trecut va fi depășit. Nu au fost luați în calcul turiștii români care vin în Serbia pentru diferite festivaluri și care stau câteva ore. De exemplu, la Festivalul dovleacului din Kikinda au fost 10.000 de români, iar la Festivalul vinului de la Vârșeț 20.000. Îi invităm pe români să viziteze milenarul și frumosul oraș Belgrad, capitala Serbiei, fiindcă vor fi încântați de ceea ce vor vedea”. Cu acest prilej, a avut loc și prestația actorului Borko Ilin în rolul lui Miloš Crnjanski ,,Lament nad Beogradom“ și prestația actriței Liljana Jakšić în rolul Doamna Skadarliei. De asemenea, fost prezentat un moment muzical interpretat de formația ,,Tajna”.

Belgradul -orașul milenar vechi de 5000 de ani

Belgradul este numit orașul culturii, al inspirației, sportului și al festivalurilor. Belgradul se schimbă și se dezvoltă rapid păstrând istoria să bogată și diversificată printr-o combinație unică de cultură , athitectura și spiritul urban. Unul dintre cele mai vechi orașe europene, cu o istorie lungă de peste 5000 de ani , Belgradul își păstrează patrimoniul, reperele și monumentele sale , artă tradițională și atracții celebre .

Cu unele dintre cele mai atractive locații , Cetatea Belgradului , cel mai vechi monument cultural și istoric, Skadarlija – centru boemiei în inima orașului , Stradă Knez Mihajlova , Palatul vechi și cel nou , clădirea Adunării Naționale , Templul Sfântului Sava , Zemun și multe altele , Belgradul este , față îndoială, centrul cultural din sud- estul Europei.

Centrul orașului – Piața Republicii

Principala zona pietonală se extinde de -a lungul străzii Knez Mihajlova unde se regăsește și faimosul loc pentru adunări populare în Piață Republicii , lângă monumentul Prințului Mihailo . Stradă Knez Mihajlova este protejată prin lege că fiind unul dinte cele mai vechi și mai valoroase perimetre urbane , cu un șir reprezentativ de clădiri și case rezidențiale construite la sfrasitul anilor 1870 . Expoziția actuală permanentă a Muzeului Național se întinde cronologic de la îndepărtatul paleolitic până la artă secolului XX.
Stilul boem

Skadarlija a început să-și dobândească caracterul în ultimele decenii a secolului XIX. Cafenelele din Skadarlija au găzduit până acum multe celebrități internaționale precum Alfred Hichcock, Jimmy Hendrix , Josip Broz Tito , regele spaniol Huan Carlos I și mulți alții. Sladarlija de astăzi , o stradă scurtă și ponosită este o locație faimosa din Belgrad, cu cafenele precum Trei Pălării , Pălăria mea, Doi cerbi, Ulciorul de aur, Sunt zile , Actorul călător , Doi porumbei albi.

Cetatea Belgradului

Cetatea Belgradului , cu parcul Kalemegdan , este o fortificație care datează sin secolul III și este una dintre cele mai vechi și de baza părți ale orașului . Supraveghează gură râurilor Sava și Dunăre , și chiar acest loc , lângă monumentul ,, Învingătorul,, , opera de artă a celebrului sculptor Ivan Mestrovic , este una dintre cele mai frumoase priveliști din Belgrad.

Coroana Kosancic

Între centrul orașului, Cetate și Savamala , înainte de Podul lui Branko , la înălțimea de deasupra promenadei răului Sava , se află Coroana Kosancic , una dintre cele mai vechi părți ale orașului.Totul construit din stanca , păstrează atmosfera și aspectul Secolului XIX , aici se găsesc numeroase cafenele cu aspect de galerii și crame .În apusurile minunate de soare acompaniate de sunetele muzicale , după un tur pietonal prin această parte a orașului , cu începutul primăverii , sâmbătă se deschide sezonul ,, Vara pe Kosancic ,, . Aici se află și Biblioteca națională înainte să fie distrusă pe 6 aprilie 1941 . Aici este și Conacul Prințesei Liubita , una din locațiile Muzeului Orașului Belgrad unde puteți vedea afișajul permanent dar și să ,, beți cafeaua cu Prințesă Liubita ,, .

În apropiere se găsește și celebra tavernă ,, ? ,, care este vizitată de oaspeți din întreagă lume deoarece păstrează atmosfera autentică balcanică . Pe aceeași stradă se află și Biserica Sf. Arhanghel Mihail , una dintre cele mai frumoase clădiri sacre din Belgrad , în care sunt înmormântați faimoșii sârbi , Dositei Obradovici și Vuk Stefanovici Karadzic .

Vracar și Templul Sfântului Sava

Mergând din centrul orașului până la Templul Sfântul Sava , peste Terazije , stradă Regelui Milan și Piață Florilor unde în fiecare vineri se organizează concerte în aer liber , se ajunge la unul dintre cele mai mari temple ortodoxe din Europa . Pregătirile pentru construcția templului au început încă din anul 1894 . Templul a fost construit în locul în care , potrivit legendei , la ordinul lui Sinan -Pasă , în anul 1594 de la Mănăstirea Mileseva au fost aduse moaștele primului arhiepiscop sârb , Sfântul Sava , și arse acolo. Înălțimea interioară a templului , de la podea și până la vârful cupolei , este de 65 de metri , iar înălțimea exterioară care cuprinde și crucea este de 79 de metri. La șapte metri sub nivelul Templului Sfântul Sava , scările din marmură duc la cripta care se întinde pe 1800 metri pătrați.
Acest platou adăpostește și Biblioteca națională , monumentul dedicat lui Karadjordje , iar parcul este una din locațiile preferate pentru plimbare și relaxare.

Complexul de palate

Complexul de palate din Dedinje este alcătuit din Palatul Regal , Palatul Alb și Biserica familiei regale dedicată pentru Sf .Andrei Primul. Palatul regal a fost construit în perioada dintre anii 1924 și 1929, prin ordinul regelui Alexandru I , că reședința regală oficială . Vila reprezentativă din piatră albă a fost construită în stil bizantino-sârb. În jurul palatului sunt ridicate pergole , terase cu parcuri , piscine , foișor și terasă pentru concerte . Din palat , care se află pe creastă dealului există o priveliște magnifică asupra lui Dedinje , pădurii Kosutnjak , Topcider și Avala.

Palatul Alb a fost contruit între anul 1934 și 1937 . La parterul acestei clădiri clasice se află sala mare de ceremonii și o serie de saloane mobilate în stilul lui Ludovic XV și Ludovic XVI, cu candelabre venețiene . Tot aici se află și Biblioteca regală care a avut în jur de 35000 de volume și sala de mese ceremonială mobilată cu stil.

Complexul de palate din Dedinje este deschis pentru vizite în fiecare weekend , sâmbătă și duminică, dar și miercuri, începând din aprilie până în octombrie.

Zemun

Odată un oraș separat , Zemun este astăzi partea romantică și poetică a Belgradului. Pe stradă principala se află Muzeul Nativului și Opera Madlenijanum . Malul Dunării pe care se regăsește Zemun este o promenadă lungă de kilometrii , cu o serie de plute , un parc de distracții și cândva cel mai mare hotel din Belgrad , astăzi Grand Casino. Noaptea , plutele devin epicentru vieții de noapte și sunt deschise până la primele ore ale dimineții. Turnul Gardoș este cel mai recunoscut simbol al Zemunului . Această zona și-a păstrat aspectul vechi , cu case și străzi înguste, pavate cu piatră . Restaurantul – cafenea de lângă turn oferă priveliște panoramică și odihnă plăcută de agitația orașului.

Belgradul pe apă: Sava și Dunăre

Gură răului Sava în Dunăre reprezintă cel mai atractiv loc sub Cetatea Belgradului și împreună cu Insula Marelui Război este o oază de natură neatinsă în mijlocul unui oraș modern . Malurile râurilor nu dorm niciodată : pe multiple bărcuțe , restaurante și cafenele pe apă vizitatorii pot savura cafea , să se bucure de specialități delicioase de peste , să asculte muzică și să se distreze.

Savamala

Savamala este încă una dintre cele mai populare, vizitate și moderne părți ale Belgradului. Printre vechile fasade cu caracteristici baroce și Art Noueau , de-a lungul străzilor vaste de pe coasta Sava se află clădirea fostei Cooperative din Belgrad ,care este unul din exemplele antologice ale arhitecturii sârbe contemporane. Tot aici se află și o veche fabrică artizanală de dulciuri sub numele de Bombondzija Bosiljcic

Gastronomia

Bucătăria sârbă este un amestec de mediteraneană , maghiară , turcească și austriacă , cu o selecție largă de băuturi. Cel puțîn o specialitate din peste trebuie încercată în restaurantele care se află pe ape . Iar când sunteți în oraș , profitați de ocazie să gustați ceva tipic de casă : cevapcice ( mici ) , plăcintă , șnițelul lui Karadjordje și altele. Celebra băutură de casă este țuică , cea mai preferată fiind cea din vită de vie sau prune. Când vine vorba despre vinuri , oferta este foarte variată. Cu siguranță , cea mai bună locație pentru degustarea specialităților de casă este Skadarlija -cartierul boem.

Centre de informare turistică

Organizația turistică a Belgradului are trei centre informative permanente care se regăsesc în stradă Knez Mihajlova , nr . 56 , la Aeroportul ,, Nikola Tesla,, și la Gara

Hărți cu informații gratuite ale orașului , broșuri și materiale promoționale cu privire la oferta turistică din Belgrad precum și alte servicii , informații turistice și utile sunt disponibile la centrele de informații.
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *