Viziunea prof. Marius Craina, candidatul Pro România la Primăria Timișoara, cu privire la dezvoltarea cartierului Fabric (P)

Viziunea prof. Marius Craina, candidatul Pro România la Primăria Timișoara, cu privire la dezvoltarea cartierului Fabric (P)

- in Actualitate, Locale, Politica, Stiri
0

Prof. univ. dr. Marius Craina, candidatul Pro România pentru Primăria Timișoara, a făcut o amplă prezentare a viziunii sale cu privire la dezvoltarea cartierului Fabric, cu prilejul conferinței de presă de joi 3 septembrie, plan ce îl va pune în aplicare atunci când va deveni primar, după 27 septembrie.

 „Timișoara a fost cunoscută și recunoscută pe plan național și internațional prin faptul că este un oraș multicultural, multietnic, prin faptul că se dezvoltă pe baza unor principii de egalitate în toate cartierele. Asta până în urmă cu câțiva ani de zile, poate chiar zeci de ani, când au început să apară aceste diferențe uriașe între cartiere. Am ales acest loc pentru această dezbatere în Piața Traian, una dintre piețele care sunt reprezentative pentru municipiul Timișoara, care sunt recunoscute din punct de vedere istoric. Planul pentru această piață a început în 1740, când au apărut primele edificii care au reprezentat și au creat o istorie pentru Timișoara. Asemenea locului în care ne aflăm, Pieței Traian, sunt multe alte locuri în Timișoara, care, din păcate, în ultimii ani de zile, au fost ignorate de toate administrațiile. Din păcate, în ultimii 15-20 de ani de zile, investițiile și preocuparea administrației locale față de aceste cartiere, unii le spuneau atunci mărginașe, dar astăzi nu mai sunt mărginașe, și care ne reprezintă pe noi, toți timișorenii. Din păcate, astăzi, nu mai fac cinste orașului. Mă gândesc: ce ar fi în sufletul unui turist care intră în Timișoara și primul loc în care se oprește este Piața Traian din istoricul cartier Fabric? Nu cred că ar avea o părere foarte bună despre ceea ce Timișoara urma să fie anul viitor, Capitală Culturală Europeană. Această problemă este aceeași în toate cartiere limitrofe centrului: Mehala, Fratelia, Freidorf, Kuncz. Care este, până la urmă, rolul unui primar și al unui consiliu local? El are la bază un principiu – asigurarea și creșterea calității vieții în orașul, municipiul, comuna, satul pe care îl păstorește. Din păcate, locurile pe care le-am descris înainte nu relevă deloc implicarea municipalității în asigurarea unei calități a vieții. Această piață este unul dintre cele mai bune exemple. Observăm o serie de spații, o multitudine de spații care actualmente sunt închise, stau în paragină, cu geamuri sparte, uși distruse, tencuială care stă să cadă. Nu așa putem să dezvoltăm un cartier și să dezvoltăm calitatea vieții!. Sistemele de termoficare, canalizare și electrificare ar trebui revizuite, printr-un proiect integrat pentru tot municipiul, în regim de mare urgență, pentru ca locuitorii din zonă să beneficieze de condiții normale de viață. Alte probleme ar fi că sunt locuri insuficiente în școli și în grădinițele din cartiere, cabinete medicale sunt căzute în derizoriu”, a declarat dr. Craina.

Despre clădirilor istorice, prof. Marius Craina a spus: „Nu aș vrea ca generația noastră să fie cea care, în viitorul foarte apropiat, va fi responsabilă de degradarea ireversibilă a acestor clădiri istorice și să ajungem în istoria Timișoara ca acea generație care nu a fost în stare să renoveze și modernizeze cartierele Timișoarei. Mulți dintre locuitorii de aici sunt oameni bătrâni, care nu își permit să renoveze, din surse proprii, dacă nu clădiri întregi, măcar fațadele acestora. Principala problemă este finanțarea, tocmai pentru că majoritatea sunt private. În momentul în care dispui de resurse financiare, totul se poate rezolva. Este obligatoriu ca municipalitatea să se implice, așa cum a făcut-o în multe alte orașe. Trebuie să identificăm, obligatoriu, sursele de finanțare. Una ar fi, care a fost utilizată și accesată foarte mult a fost fondurile europene. În afară de fondurile europene, mai sunt posibilele împrumuturi pe care Primăria Municipiului Timișoara poate să le acceseze. Nu în ultimul rând, ar putea fi studiată finanțarea UNESCO”, a atras atenția prof. Marius Craina, joi, 3 septembrie, în Piața Traian din Timișoara.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *