Vine frigul! Ce ne indeamnă Direcţia de Sănătate Publică Timiş?

Vine frigul! Ce ne indeamnă Direcţia de Sănătate Publică Timiş?

- in Sanatate
0

Pentru zilele cu temperaturi extrem de scăzute care vor urma în lunile de iarnă, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

Viorica Dumitru, director adjunct, a explicat că, în cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic). Este recomandat că, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice. În această perioada, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Testaţi carnea de porc!

Având în vedere că în această perioada populaţia consumă carne de porc din gospodăria proprie, Direcţia de Sănătate Publică atenţionează populaţia să respecte următoarele recomandări:

– să controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;

– să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;

– să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

„Atenţionăm populaţia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele afecţiunii (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături – care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febra, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie), să se prezinte la medic”, îndeamnă Dumitru Viorica.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *