Vin temperaturi caniculare! ITM Timiş îi verifică pe angajatori dacă îşi protejează angajaţii

Vin temperaturi caniculare! ITM Timiş îi verifică pe angajatori dacă îşi protejează angajaţii

- in Locale, Social, Stiri
0

Având în vedere că în perioada următoare sunt prognozate de către Administraţia Naţională de Meteorologie  temperaturi ridicate extreme, în care disconfortul termic va fi accentuat, Inspecţia Muncii, prin intermediul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, va controla respectarea prevederilor O.U.G. nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele  cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

I.T.M. Timiş solicită tuturor angajatorilor de pe piaţă muncii a judeţului Timiş să respecte prevederile O.U.G. nr.99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Administraţia Naţională de Meteorologie  are obligativitatea de a comunica zonele în  care temperatura, respectiv indicele tempertura-umiditate ( ITU80 indice temperatura

– umiditate), atinge pragurile valorice menţionate, precum şi zonele pentru care se prognozează

atingerea sau depăşirea acestor praguri.

În conformitate cu prevederile Ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să asigure măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer;

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reperezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţă  de Urgenţă nr.99/2000 ( reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.).

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale  determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul  trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicatiilor  pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate ; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind muncă la temperaturi extreme.

Pentru nerealizarea măsurilor prevăzute mai sus se vor aplică, acolo unde este cazul, sancţiunile menţionate la art.10 din Ordonanţă de Urgenţă nr. 99/2000 . În consecinţă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş va derula acţiuni de verificare privind modul în care angajatorii asigura protecţia lucrătorilor în perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *