Viktor Orban, premierul Ungariei, la Timisoara: Vad sanse nemaipomenite ca in viitor romanii si maghiarii sa aiba teluri comune

Viktor Orban, premierul Ungariei, la Timisoara: Vad sanse nemaipomenite ca in viitor romanii si maghiarii sa aiba teluri comune

- in Locale, Slider, Social, Stiri
0

A început seria evenimentelor organizate la Timișoara cu ocazia marcării a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989. Astfel, în această seară, la Centrul Regional de Afaceri, a avut loc Gala Libertate 89, organizată de Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania.

Invitatul special al acțiunii a fost Viktor Orban, premierul Ungariei, care a spus despre evenimentele petrecute în urmă cu 30 de ani, la Timișoara, că “în 1989, lumea nu a crezut că e posibil ca românii să se revolte împotriva comunismului, după care a reieșit că este posibil așa ceva. Ba mai mult, se poate ca pentru libertate românii și maghiari sunt în stare să facă front unit“.

Totodată, premierul Ungariei a vorbit despre cât de important este ca pentru țelurile comune, maghiarii și românii să se unească.

În calitate de premier al Ungariei, văd șanse nemaipomenite pentru ca în viitor românii și maghiarii să aibă țeluri comune. Noi, maghiarii, vrem să ieșim din acea situație în care să aparținem de linia a doua a Europei. Noi vrem să ne numărăm printre țările europene în care este cel mai bine să muncești, să trăiești. Credem că acest țel poate fi înfăptuit mai ușor alături de vecinii noștri. Suntem pregătiți să construim o nouă Europă Centrală, să realizăm o regiune competitivă, una dintre cele mai competitive regiuni ale lumii, unde orașele noastre să fie legate de cale ferată rapidă, toată lumea să aibă locuri de muncă și marea problemă să fie ce ne facem cu muncitorii care vin din Europa Occidentală să se angajeze la noi. Dacă facem front comun, atunci toate acestea devin posibile. Lumea nu crede că așa ceva este posibil. Noi, cei din rezistența anticomunistă, nu putem decât să spunem că nici în 1989 nu a crezut lumea că e posibil ceea ce aici, la Timișoara și în România, s-a înfăptuit“, a afirmat Viktor Orban.

Pe de altă parte, Nicolae Robu, primarul Timișoarei a amintit despre importanța proiectului TM2021, precizând că orașul este deschis să se înfrățească și cu alte orașe din Ungaria.

Este o mare mândrie că Timișoara este orașul în care Revoluția Română a fost declanșată. În cei 30 de ani care au trecut, cele mai importante valori dobândite sunt libertatea, demnitatea, egalitatea de șanse, democrația. Sunt idealuri care au scos în stradă mai toată populația Timișoarei în decembrie 1989. În 16 decembrie 1989, timișorenii au fost primii români care au înțeles că stă în puterea lor să schimbe destinul. În ciuda intenției de reprimare a revoltei de la Timișoara, evenimentele au pornit pe un drum fără întoarcere, care au condus la căderea comunismului”, a declarat primarul Nicolae Robu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *