Viitură istorică pe râul Timiș. Digul situat în aval de localitatea Lugoj s-a rupt

Viitură istorică pe râul Timiș. Digul situat în aval de localitatea Lugoj s-a rupt

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Pe râul Timiș s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depășit cu 13 cm, nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005. În acest moment, cotele sunt în scădere.

În cursul dimineții (ora 9.00), nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 3 km în aval de localitatea Lugoj. În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aprox.100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități. Preventiv au fost evacuate obiectivele socio-economice din zonă (două ferme). Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj. Nu există riscul inundării zonelor locuite situate în aval“, transmit reprezentanții ABAB.

Echipe ale Apelor Române Banat intervin cu materiale și utilaje, trei buldoexcavatoare, șase excavatoare, circa 70 de persoane, două motopompe în zona Pogăniș și Nădrag, pe sectorul Șag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia. Echipele de intervenție asigură tranzitarea în condiții de siguranță a viiturii formate pe râul Timiș. La Lugoj se află directorul general al Apelor Române, Ervin Molnar, împreună cu Marcel Vela, ministru de interne și cu Leonard Achiriloaiei, secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Sursa foto: Tele Europa Nova

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *