Victorie! Presiunea făcută la CE de europarlamentarul Maria Grapini la cererea românilor din Austria a dat roade

Victorie! Presiunea făcută la CE de europarlamentarul Maria Grapini la cererea românilor din Austria a dat roade

- in Locale, Social, Stiri
0

Austria a legiferat, pe 1 ianuarie 2019, ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat membru, în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului.

Europarlamentarul român, Maria Grapini, a reacționat pe 8 ianuarie, după ce pe parcursul întregului an 2018 a transmis întrebări scrise Comisiei Europene, prin care a cerut intervenția oficială a Comisiei Europene în acest caz scandalos și discriminatoriu. “Apartenenţa la Uniunea Europeană obligă toate statele să asigure un tratament corect, echitabil şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii europeni. Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene prevede dreptul lucrătorilor europeni de a se stabili şi lucra în orice alt stat membru decât cel ai cărui cetăţeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale ţării de reşedinţă în aceleaşi condiţii ca cetăţenii acesteia, fără nicio discriminare bazată pe cetăţenie. În ciuda acestei veritabile Biblii a Uniunii Europene, Austria a decis după bunul plac, optând pentru discriminare evidentă“, se arată în comunicatul transmis de europarlamentarul Maria Grapini la acel moment.

Iată că, în sfârşit, Comisia Europeană a reacționat și sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în privinţa legislaţiei din Austria, care instituie ranguri diferite pentru cetăţenii europeni.

Iată că Maria Grapini a avut dreptate în privința dublului standard practicat de Austria, care a legiferat, practic, noțiunea discriminatorie de cetățeni de rangul doi. “Comisia Europeană subliniază faptul că mecanismul dual nu respectă normele actuale privind coordonarea securității sociale și este discriminatoriu deoarece, conform acestuia, unii lucrători mobili din UE care lucrează în Austria și contribuie pe deplin la economia, forța de muncă și sistemul de securitate socială din Austria primesc compensaţii mai mici pentru copii, în comparație cu lucrătorii ai căror copii trăiesc în Austria.”, se arata in motivarea trimiterii în judecată a Austriei.

Europarlamentarul Maria Grapini a participat la o întâlnire cu elevii școlii Colegiul Național ,,Mihai Eminescu, din Buzău

Europarlamentarul Maria Grapini le-a vorbit elevilor clasei a IX- a G, profil real, specializarea matematică-informatică de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu, din Buzău, în cadrul unei întâlniri virtuale, parte a unui proiect european ” Junior Ambasador”, pe tema ”Digitalizarea Uniunii Europene”.

Europarlamentarul Maria Grapini: “A fost o întâlnire constructivă pentru elevi. Apreciez proiectul european lansat în școli și scopul cunoașterii de către tineri a instituțiilor europene. Felicit profesorii, elevii și părinții pentru excelenta implicare! Mă bucur că elevii au ales această temă, deoarece digitalizarea ar trebui să aducă beneficii întregii societăți, punându-i pe oameni în prim plan și deschizând noi oportunități pentru întreprinderi. Soluțiile digitale sunt esențiale și pentru combaterea schimbărilor climatice și asigurarea tranziției către o economie verde. Mă bucur că elevii au fost interesați de această întâlnire virtuală, punând întrebări și despre problema momentului-criza sanitară.

La finalul Conferinței europarlamentarul Maria Grapini i-a încurajat să se implice, să participe la proiecte și conferințe, dar și să pună întrebări.

Așa cum face de fiecare dată la întâlnirile cu tinerii, elevi sau studenți, europarlamentarul Maria Grapini a premiat pe cei care au pus întrebări cu cărți care vor fi expediate la școala Colegiul Național ,,Mihai Eminescu, din Buzău.
Gh. M.