Vechea uzină de apă de la Urseni Timișoara – viitorul muzeu al apei, deschisă vizitatorilor

Vechea uzină de apă de la Urseni Timișoara – viitorul muzeu al apei, deschisă vizitatorilor

- in Locale, Social, Stiri, Utile
0

Vechea uzină de apă din Timișoara este deschisă vizitatorilor, sâmbătă 10 octombrie, în cadrul programului Bienalei Timișorene de Arhitectură – Beta 2020 – ediția despre Responsabilitate.

Loredana Leordean, purtător de cuvânt al Aquatim, a explicat că organizatorii au propus trei ture de vizitare ghidate ale clădirilor vechii uzine, în care participanții vor afla povești inedite despre apă dar și despre personalitățile ce au contribuit semnificativ la transformarea Timișoarei într-un modern oraș european la începutul secolului XX – primarul Carol Telbisz, inginerul Stan Vidrighin și arhitectul Laszlo Szekely.

Uzina de Apă nr. 1 din cartierul Ciarda Roșie, cunoscută publicului larg ca și „OZN-ul de la Urseni” a fost pusă în funcțiune în anul 1914, la doi ani după deschiderea, în Timișoara, a primei stații de epurare de pe teritoriul actual al României. Ansamblul de clădiri Secession industrial, bine conservate, va deveni, în 2021, muzeul apei.

Proiectul de construcții a fost demarat recent, iar evenimentul BETA este, așadar, ultima ocazie în care publicul poate vedea Uzina în forma sa actuală.

Toate locurile au fost ocupate în scurt timp la cele trei ture de vizitare propuse de organizatori, de la orele 13, 14 și 15. În contextul epidemiologic curent, numărul de participanți a fost limitat, iar acțiunea se va desfășura cu respectarea regulilor de siguranță – distanțare și mască.

Ne bucură interesul timișorenilor pentru eveniment, dată fiind preocuparea companiei Aquatim de a reda comunității frumoasele clădiri de patrimoniu industrial din administrarea sa. Viitorul muzeu al apei va lega clădirile existente de un pavilion nou, de zone expoziționale și de recreere amenajate în aer liber, într-un spațiu dedicat memoriei, dar și identității comunitare. Muzeul va prezenta istoria apei din regiune și va găzdui evenimente culturale și artistice”, transmit reprezentanții Aquatim.

Beta 2020 este organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș și Primăria Municipiului Timișoara – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Beta 2020 este proiect prioritar OAR, susținut din Timbrul de Arhitectură.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *