UVT și OSUT vor să reducă abandonul școlar în rândul liceenilor din România și Republica Moldova

UVT și OSUT vor să reducă abandonul școlar în rândul liceenilor din România și Republica Moldova

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) prezintă West Summer University (WSU) 2019, proiect marca OSUT, organiza, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).

Proiectul le oferă celor peste 300 de participanți din țară și din Republica Moldova, elevi ai clasei a XI-a, experiența a două săptămâni de studenție. Aceștia vor avea ocazia să studieze la una dintre cele 11 facultăți din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Obiectivele proiectului sunt diminuarea ratei abandonului școlar și informarea elevilor indeciși în privința facultății ce doresc să o urmeze, prin facilitarea informațiilor în legătură cu programa facultăților din cadrul Universității de Vest din Timișoara și prezentarea mediului universitar pe perioada a două săptămâni.

Peste 300 de participanți vor simula, timp de două săptămâni, viața de student, prin participarea la cursuri, seminare și laboratoare reprezentative anului I din cadrul facultății alese în formularul de înscriere. Elevii pot alege una dintre cele 11 facultăți ale Universității de Vest din Timișoara, adică Facultatea de Arte și Design, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, Facultatea de Drept, Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Facultatea de Fizică, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Muzică și Teatru, Facultatea de Sociologie și Psihologie, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. Pe lângă acestea, WSU vă pregătește și o serie de activități informale, diverse jocuri de cunoaștere, activități sociale, workshop-uri, un tur al orașului și o deplasare în stațiunea Straja din județul Hunedoara după terminarea celor două săptămâni ale proiectului propriu-zis.

Proiectul este finanțat prin proiectul privind învățământul secundar (Romania Secondary Education Project – ROSE)programul ROSE, beneficiind de o finanțare nerambursabilă de 2.180.000 lei, care asigură participarea consistentă a participanților din medii defavorizate la proiect. Cei care se înscriu în această categorie sunt acei elevi care provin din familii cu venituri mici, sunt istoric discriminați pe baza etniei, au unul sau ambii părinți care lucrează în străinătate sau au cerințe educaționale speciale.

WSU a fost desemnat „Proiectul de voluntariat al anului 2014” în domeniul educației, în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor. În anul 2015 a fost unul dintre proiectele finaliste din cadrul aceluiași eveniment, iar, în anul 2016, de asemenea, s-a clasat printre proiectele finaliste.

Formularul de înscriere îl găsiți aici: http://wsu.ro/ iar noutățile vor fi postate pe pagina de Facebook WestSummerUniversity sau pe Instagram westsummeruniversity .

,,Deoarece an de an observăm o scădere a numărului de studenți în universitățile din România, de 8 ediții și îndreptându-ne spre a 9-a, încercăm să le oferim elevilor experiența vieții de student. Prin acest proiect ne propunem să îi ajutăm să ia decizia de a urma cursuri universitare după finalizarea liceului și posibilitatea alegerii uneia dintre cele 11 facultăți din cadrul UVT. În fiecare an, cu mai mult de 50% dintre foștii participanți ne întâlnim la admitere iar, cu aproximativ 40% devenim colegi de Facultate, Universitate, colegi de OSUT. Cel mai important lucru pentru noi este faptul că fiecare persoană, care pleacă de aici, ne demonstrează că WSU este o amintire care va rămâne întipărită în minte toată viața. WSU este mai mult decât o simulare a activității studențești, este proiectul care leagă prietenii pe vecie și face generația de elevi să iasă din zona lor de confort, pregătind pentru ei 2 săptămâni pe care nu le vor uita niciodată”, a declarat Ovidiu-Marian Boldor, președintele OSU Timișoara.

Gh. M.