Universitatea de Vest din Timişoara se remarcă prin dezvoltarea infrastructurii ecologice și se clasează în GreenMetric World University Ranking, singura clasificare din lume care măsoară angajamentul fiecărei universități participante în dezvoltarea unei infrastructuri cu o dimensiune ecologică semnificativă.
Potrivit rezultatelor ediţiei din 2022, UVT ocupă poziţia 835 la nivel mondial şi poziţia 9 la nivel naţional în GreenMetric World University Ranking. În această ediţie, GreenMetric a inclus 1050 universităţi din 85 de ţări, numărul acestora crescând faţă de anul 2021 (când au fost considerate 956 universităţi).
În conturarea clasificării au fost analizate atât informaţiile raportate de universităţi, cât şi alte studii şi cercetări independente realizate pentru GreenMetric. Chestionarul de autoevaluare a universităţilor este structurat pe 6 categorii de indicatori de performanţă: aşezare şi infrastructură (15%), energie şi schimbări climatice (21%), managementul deșeurilor (18%), utilizarea apei (10%), transport (18%) şi educaţie (18%).
„De mai mulți ani, UVT își construiește o strategie de dezvoltare durabilă a ecosistemului său. Anul acesta ne-am aflat la a cincea ediție a proiectului Săptămâna Verde Europeană la UVT, evenimentul nostru fiind selectat de Comisia Europeană ca eveniment partener al Săptămânii Verzi Europene, un program european care are loc la nivel internațional în perioada lunii mai. În plus, adoptăm o conduită de susținere a politicilor ecologice în comunitatea noastră, iar în această serie s-a înscris și lansarea, în Grădina Urbană UVT, a proiectului comun, inițiat de Primăria Municipiului Timișoara, Aquatim și studenții Universității de Vest, care prevede reimaginarea Fântânii „Punctele Cardinale” ca insulă de biodiversitate. Rankingul GreenMetric World University Ranking aduce o recunoaștere binemeritată pentru această dimensiune strategică în dezvoltarea UVT”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Clasificarea UI GreenMetric World University Ranking, lansată în 2010, reprezintă o inițiativă a Universitas Indonezia, care a constatat necesitatea unui sistem de clasificare a universităţilor cu privire la angajamentul faţă de abordarea problemelor de sustenabilitate a mediului. Scopul GreenMetric este evaluarea eforturilor universităţilor în ceea ce privește managementul resurselor şi dezvoltarea durabilă a campusului universitar. Astfel de activități de clasificare vor asigura acordarea unei atenții mai mari dezvoltării durabile a mediului, precum și problemelor economice și sociale legate de durabilitate şi astfel structurile de conducere ale universităţilor vor fi susținute mai mult în eforturile lor de implementare a politicilor eco-friendly.