UVT, în top. Se clasează pe locul 8 în metaranking-ul academic din România

UVT, în top. Se clasează pe locul 8 în metaranking-ul academic din România

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Universitatea de Vest din Timișoara reconfirmă buna plasare între universitățile românești din top-ul Metaranking-ului Universitar, ediția apărută în 2024. Astfel, UVT a reușit să se claseze pe poziția a opta la nivel național, cu un punctaj de 10,7 de puncte, obținut în urma procesului de evaluare.

„Prezența UVT în această ediție a Metaranking-ului Universitar confirmă poziția de lider a universității noastre între universitățile din zona de vest a României, plasând universitatea noastră pe prima poziție între cele trei universități timișorene ierarhizate (UVT, UPT, UMFVBT), chiar și atunci când criteriile metodologice ale analizei au un caracter dinamic. Prezența învățământului superior timișorean este bine evidențiată în acest Metaranking prin includerea celor trei universități care au cumulat 10% din punctajul total însumat al tuturor universităților prezente în Metarankingul 2024, adică 22,92 puncte din 228,81 puncte, unde punctajele individuale au fost: UVT – 10,71 puncte, UPT – 8,07 puncte, UMFVBT – 4,14 puncte”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Metaranking-ul Universitar include în analiză 89 de universități active din România (52 publice şi 37 private), dintre care doar 28 publice și 2 private au fost apreciate ca având vizibilitate și prezență internațională.

În mod similar cu edițiile anterioare,  evaluarea universităților prin acest Metaranking a constat în identificarea universităților din România cu o minimă vizibilitate internațională (prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și a căror activitate a generat impact în aria academică internațională.

Universitățile românești nominalizate au înregistrat un punctaj total de 228,8 puncte, fiind incluse în analiză doar acele universități care au cel puțin o prezență în unul dintre cele opt ranking-uri internaționale conform metodologiei Metaranking-ului Universitar aferent anului 2023. Ca urmare a procesului de evaluare universitățile din Consorțiul Universitaria au obținut 66,62 puncte dintr-un total de maxim 228,81 puncte (29,11% din punctajul total).

Conform metodologiei utilizate, au fost luate în considerare rezultatele și performanțele  universităților obținute în următoarele clasamente academice internaţionale ale universităţilor: Academic Ranking of World Universities (ARWU); Center for World University Rankings (CWUR); Leiden Ranking (CWTS); Performance Ranking of Scientific Papers of World Universities (NTU); QS World University Rankings (QS); SCImago Institutions Rankings (SCImago); World Universities Ranking al Times Higher Education (THE); University Ranking by Academic Performance (URAP). Deoarece Best Global Universities al US News (USN) nu a avut o ediție în 2023, acesta nu a mai fost inclus în metarankingul național din acest an.

Metaranking-ul Universitar 2023 utilizează metodologia propusă de membrii High Level Experts Group, numiți în 2016 de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, asigurând continuitate viziunii inițiale. În cadrul exercițiului precizat, metarankingului național aferent anului 2023, care a fost realizat în conformitate cu reglementările menționate, au fost luate în considerație opt clasamente internaționale globale, recunoscute de IREG, din cele nouă utilizate în exercițiul precedent (2022).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *