USAMVB, împreună cu celelalte trei universităţi de stat, a înfiinţat Alianța Timișoara Universitară

USAMVB, împreună cu celelalte trei universităţi de stat, a înfiinţat Alianța Timișoara Universitară

- in Educatie, Locale, Stiri
0

A fost înființată Alianța Timișoara Universitară (ATU), prima structură de cooperare și consolidare a centrului universitar și a platformei de cercetare, dezvoltare și inovare științifică din Timișoara.

Ceremonia semnării acordului de parteneriat a avut loc, vineri, 19 iunie, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara.

Obiectivul ATU este să contribuie în mod relevant, printr-o strategie comună a celor patru universități publice din orașul nostru, la devenirea Timișoarei drept pol de referință pentru Europa Centrală și de Est.

Documentul a fost semnat de cei patru rectori ai universităților din Timișoara: Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, prin prof. univ. dr. Octavian Crețu, Universitatea Politehnica Timișoara, prin conf. univ. dr. Florin Drăgan, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, prin prof. univ. dr. Cosmin Alin Popescu.

Astăzi, aici, prin maturitatea comunității academice, a celor patru universități publice din Timișoara, transmitem un mesaj de solidaritate. Arătăm că ne interesează cercetarea, educație, extensia universitară, dar deopotrivă ne interesează ceea ce se întâmplă în Timișoara, în județul Timiș și în România, dar și în regiunea noastră Banat. Prin înființarea ATU, dorim să aducem un plus de valoare adăugată de care comunitatea noastră are nevoie”, a spus rectorul USAMVB Cosmin Popescu.

Au mai fost discuții și încercări anterioare pentru a înființa o asemenea alianță, dar fără succes. Noi am identificat multe puncte comune pe care le putem dezvolta. Într-o lume globală, singuri suntem slabi și nu avem puterea necesară să izbândim de multe ori. Scopul este de a susține această voce comună care va avea impact important la nivel local, dar și la nivel național, la autoritățile locale și centrale. Această complementaritate ne va face să utilizăm resursele mai eficient și mai inteligent. Vom implementa proiecte cu impact nu numai asupra universităților noastre, ci și asupra Timișoarei.”, a spus prof. Octavian Crețu.

ATU nu este un demers particular al unui rector, ci este constituirea unui hub de interconectare între universitățile noastre, să putem veni cu o platformă solidă bazată pe inginerie, inteligență artificială și robotică și care va constitui un liant foarte bun pentru oameni în general. Azi punem bazele unui fundament pentru viitoarele generații de studenți care vor veni, un cadru care prin inovare, cooperare și încredere să reușim să construim lucruri importante în interesul nostru și al Timișoarei”, a spus rectorul Florin Drăgan.
Gh. M.