USAMVB: apel către instituţiile din Timiş, Arad şi Caraş-Severin

USAMVB: apel către instituţiile din Timiş, Arad şi Caraş-Severin

- in Actualitate, Educatie, Locale, Stiri
0

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului USAMVB Regele Mihai I al României a lansat un apel, joi 8 octombrie, către instituțiile și autoritățile din Timișoara, pentru încheierea unor parteneriate în scopul implementării proiectelor de dezvoltare de mare impact nu numai asupra celor patru universități de stat din Timișoara, ci și asupra comunităților în general.

Apelul lansat de către prof. univ. dr. Cosmin Popescu, rectorul USAMVB, este îndreptat către Consiliul Județean Timiș, Primăria Timișoara, Primăria Lugoj, Primăria Sânnicolau Mare, Primăria Deta și către celelalte primării din Timiș și din întreg Banatul. Mesajul se adresează și către instituțiile care gestionează fonduri de la Uniunea Europeană sau de la Guvernul României.

Universitatea noastră a finalizat o prezentare și solicitare către ADR Vest Timișoara. USAMVB este o instituție integratoare, alături de CJT și institutele de cercetare Lovrin, Caransebeș, Miniș, Arad, dar și de alte instituții din sectorul amplu al agriculturii din Timișoara, județul Timiș, Arad și Caraș Severin. Astfel, noi solicităm o finanțare de 44 milioane de euro pentru a revigora genetica românească, inputurile pentru agricultură, necesare fermierilor. Suntem încrezători în produsele din UE sau din altă parte, dar vrem să încurajăm inputurile și genetica românească pentru agricultură. E un proiect depus de noi pentru a fi finanțat. În activități participă și specialiști din cele trei județe, dar și de la celelalte trei universități de stat din Timișoara: UVT, UMFT și UPT”, a spus rectorul Cosmin Popescu.

De asemenea, USAMVB, împreună cu celelalte trei universități de stat din, va pune la punct un hub pentru cercetare-inovare în zona de vest, care se vrea și euro-regional, pentru Serbia, Ungaria, România, fiindcă în Timișoara sunt foarte multe firme multinaționale cu mare potențial pentru ceea ce înseamnă cercetare inovare.

Noi dorim să fim un magnet pentru ceea ce înseamnă resursa de muncă bine pregătită profesional din Centrul universitar Timișoara -UPT, UMFT, USAMVB și UPT. Ne dorim ca tinerii bine pregătiți să își găsească  un loc de muncă rapid cu tot ceea ce înseamnă avantaje din punct de vedere material, social profesional. Avem capacitatea de a face acest lucru. Există fonduri și forță și acesta este mesajul ce vrem să îl transmitem pentru următoarea perioadă”, a mai spus prof. Popescu.

Astfel, un exemplu de bune practici începe să ia naștere la Timișoara prin câștigarea de către USAMVB a unui proiect pe fonduri norvegiene prin care vor fi folosi toate resturile și deșeurile care vin din zootehnie, dar și deșeurile menajere și masa verde. Astfel, toate aceste deșeuri vor constitui o sursă pentru producerea de energie curată prietenoasă cu mediu. Aici sunt utilizate și panourile fotovoltaice. Valoarea proiectului este de 5 milioane de euro. USAMVB are în aplicare, în acest an universitar, 57 de proiecte în valoare de peste 50 de milioane de lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *