Ursul de Aur 2018 vine astăzi la Timișoara

Ursul de Aur 2018 vine astăzi la Timișoara

- in Locale, Social, Stiri
0

Doar șase femei din 68 regizori au câștigat Ursul de Aur pentru “Cel mai bun film de lungmetraj”, iar Adina Pintilie se numără printre ele și vine azi la Timișoara să-și lanseze filmul Touch me not – Politicile Corpului: Proiecție eveniment și dezbatere, de la ora 19.00, la Sala Aula Magna a Universității de Vest.

Filmul va fi urmat de dezbaterea “Politicile corpului”, la care va participa atât regizoarea cât și o parte din protagoniștii lui și echipa de producție.

Împreună, o regizoare și personajele sale se aventurează într-o cercetare personală despre intimitate. La frontiera fluidă dintre realitate și ficțiune, Touch me not survolează călătoriile emoționale ale Laurei, lui Tomas și Christian, oferind o perspectivă profund empatică asupra vieții lor. Nevoia de intimitate, dar și frica profundă de ea, îi face să încerce să-și depășească modelele vechi, mecanismele de apărare și tabuurile, să taie cordonul și să se elibereze în sfârșit.

Touch me not își propune să devină un spațiu pentru (auto)reflecție și transformare, în care privitorul este provocat să-și adâncească perspectivele asupra naturii umane, să-și reevalueze experiențele și ideile despre relațiile intime, cu accent pe de-obiectivizarea și personalizarea schimburilor dintre oameni, stimularea curiozității asupra diversității “celuilalt” și abilitatea empatică de a ne plasa în pielea celui diferit de noi. Sunt de părere că înțelegerea naturii umane și exercitarea capacității de a-l percepe pe celălalt ca pe un alt eu, ca o altă posibilitate a propriului nostru sine, poate avea o putere transformatoare esențială, atât a sinelui nostru interior, cât și a modului în care interacționăm cu ceilalți”, declară regizoarea Adina Pintilie.

Corpul, intimitatea, sexualitatea sunt esențiale în viața noastră, totuși ne este atât de greu să vorbim despre ele, fiind înconjurate de atâtea tabu-uri și blocaje. Controversatul câștigător al Ursului de Aur de la Berlinale – Berlin International Film Festival 2018, este o invitație la dialog, care ne propune să punem sub semnul întrebării ideile noastre preconcepute despre intimitate.

Gh. M.