UNOPA protestează faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa Comisia Naţională de Luptă Anti SIDA

UNOPA protestează faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa Comisia Naţională de Luptă Anti SIDA

- in National, Sanatate, Stiri
0

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) protestează faţă de dicizia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa Comisia Naţională de Luptă Anti SIDA (CNLAS).

Prin Ordinul 686/2015 al Ministerului Sănătăţii se desfiinţează mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, printre care Comisia Naţională de Luptă Anti SIDA (CNLAS). Federaţia UNOPA consideră această măsură o greşeală majoră, CNLAS fiind organismul care a construit şi susţinut unul dintre cele mai performante programe de sănătate, Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA, program care a fost apreciat de multe ţări avansate din această lume pentru eficienţa şi rezultatele foarte bune pe care le-a avut în direcţia prevenirii, tratării şi controlului infecţiei HIV în România.

UNOPA solicită Ministerului Sănătăţii să revină asupra deciziei şi să găsească modalităţile corecte şi transparente prin care experţii de renume internaţional pe care România îi are în acest domeniu să poată face parte din această comisie, aşa cum se petrece în toate ţările civilizate unde deciziile din sistemele de sănătate sunt luate de cei mai buni specialişti.

Desfiinţarea CNLAS pune în pericol bunul mers al Programului Naţional de Tratament HIV/SIDA, împiedică accesul pacienţilor cu HIV la tratamentele nou intrate pe lista de medicamente compensate, împiedică accesul pacienţilor la medicamentele inovatoare apărute în lume, distruge o experienţă de succes în controlul infecţiei cu HIV în România, model pentru alte ţări din Uniunea Europeană. Prin înlăturarea specialiştilor în infecţia HIV din forurile de decizie, UNOPA consideră că pacienţii vor avea de suferit, iar epidemia HIV se va extinde.

„Suntem în plină epidemie de HIV în România, numărul persoanelor nou diagnosticate a crescut exponenţial în ultimii ani ca urmare a lipsei de finanţare din partea statului pentru programele de prevenire. România nu mai are o Strategie Naţională HIV/SIDA din anul 2007, tot din vina Ministerului Sănătăţii, care refuză sistematic să întrunească Comisia Interministeriala HIV înfiinţată prin Legea 584/2002, singura care poate propune o strategie în acest domeniu către Guvern. În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii vine şi distruge şi ultimul bastion care mai făcea lucrurile să meargă cât de cât bine pe partea de tratament, desfiinţează CNLAS. Nu puteam să credem decât că aceste demersuri sunt făcute pentru distrugerea unui program de tratament pentru care România a fost dată de multe ori exemplu de bună practică în lume. Cerem Ministerului să revină asupra deciziei, cerem totodată întrunirea imediată a Comisiei Interministeriale HIV care să analizeze cauzele creşterii alarmante ale numărului de persoane nou infectate cu HIV şi să propună Guvernului o Strategie Naţională coerentă de combatere a epidemiei HIV” a declarat Iulian Petre, Director executiv UNOPA.

La sfârşitul anului 2014, compartimentul de Monitorizare al CNLAS raporta un număr de 12886 pacienţi cu HIV în viaţă, iar în anul 2014 au fost diagnosticate peste 900 de noi cazuri.

Federaţia UNOPA va întreprinde toate demersurile necesare pentru ca această situaţie să fie remediată, apelând în acest sens la partenerii şi forurile europene şi internaţionale cu responsabilităţi în controlul epidemiei HIV.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *