Universitatea Tibiscus, la 28 de ani – așteaptă pe studenți să se înscrie la cursuri

Universitatea Tibiscus, la 28 de ani – așteaptă pe studenți să se înscrie la cursuri

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Joi, 27 iunie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, Universitatea ”Tibiscus” din Timișoara a început manifestările aniversare cu ocazia împlinirii  a 28 de ani de activitate neîntreruptă.

Am dorit să facem această întâlnire din cel puțin trei motive. Vrem să dovedim că universitatea există. Din septembrie 2018, Tibiscus a intrat în legalitate și am vrut să prezentăm o parte dintre activitățile noastre, în strânsă legătură cu orientările date de Ministerul Educației, care ne-a sprijinit. Am vrut să facem și lobby să arătăm că studenții pot să vină cu încredere să se înscrie la Universitatea Tibiscus. Vrem să se știe că universitatea merge înainte cu încredere și hotărâre”, a spus prof. Aurel Anca – președintele Consiliului de Administrație

Primele demersuri de înființare a Universității Tibiscus au fost făcute de prof. Anca Augusta, fondatoarea, în 1990.

Atunci nu era nicio lege care să reglementeze domeniul privat al învățământului superior, așa că am organizat numai cursuri, care după ce a fost creată universitatea au devenit specialități. Am încercat în acei primi ani să găsim formule de desfășurare a activității fără să încălcăm legislația. Am început să transformăm SRL-ul în fundația care s-a numit Augusta, după numele meu. A fost foarte greu atunci, fiindcă nimeni nu ne ajuta material. Să lupți când vezi în jur numai neîncredere e foarte greu. Acum este un moment important să facem o asemenea întâlnire, fiindcă am reușit să obținem deschiderea drumului universității pe care legalității, mai departe, cu zbatere, cu cheltuială și nervi consumați. Din acest moment voi canaliza activitatea fundației Augusta în direcția sprijinirii Tibiscus. Sunt nașa Universității Tibiscus. Numele eu l-am pus în 1995. E numele latin al râului Timiș.Din octombrie 2008, nu am mai pus piciorul în universitate. Nu am vrut să intru ca o oarecare într-un spațiu pe care eu l-am creat. În cei 10 ani de lupte nu m-am întâlnit cu nimeni, până când universitatea nu a intrat pe făgașul pe care îl merită, conform legii”, a explicat prof. Augusta Anca, fondatoarea Universității Tibiscus Timișoara.

Cu acest prilej, a avut loc conferința Modelul economic românesc în Uniunea Europeană – Orizont 2040 susținută de Constantin Boștină director de presă al grupului Economistul. De asemenea, conferința Învățământul superior românesc – provocări mondiale a fost  prezentată de prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Gh. M.