Universitatea Politehnica din Timisoara sta pe un butoi de pulbere, sindicalistii convoaca conducerea la mediere

Universitatea Politehnica din Timisoara sta pe un butoi de pulbere, sindicalistii convoaca conducerea la mediere

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

Sindicatul din Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) intervine în scandalul declanșat în instituție după ce doi decani au rămas pe funcțiile de conducere deși au împlinit vârsta de pensionare. Corneliu Podoleanu, președintele sindicatului din UPT a convocat conducerea instituției la mediere și conciliere. Este primul pas, pentru ca foarte probabil se va ajunge în instanță.

Cei doi decani, Maniu de la Mecanică și Vaszilcsin de la Chimie, rămân șefi până în 2020, deși Carta UPT interzice categoric acest lucru. Rectorul Viorel Șerban nu ia nicio măsură pentru că atât el, cât și alți șefi din UPT trebuie sa facă în curând cheful de pensionare. Și evident nu vor să plece de pe funcțiile de conducere. Alibiul sefilor din Politehnică ce vor să conducă deși legea nu le mai  permite a fost deja creat, după ce celor doi decani, ce au implinit anul acesta 65 de ani, li s-a prelungit tacit mandatul. Articolul 206, paragraful 5 din Carta Universității Politehnica Timișoara interzice categoric sa ocupi functii de conducere sau de administrare după împlinirea vârstei de 65 de ani.

Dar cum de pensie se apropie mai multi “jupani” din UPT, legea nu se mai aplică. După sesizări la Ministerul Educației și plângeri la DNA, problema va fi pusă într-o discuție sindicat-conducerea UPT. Președintele SLUPT, Corneliu Podoleanu a înregistrat deja o invitație la conciliere și mediere intre părțile implicate cu respectarea legislației organice în vigoare, Codului Muncii și a celorlalte legi conexe.

În urma  sesizării depuse de către profesorul Ilare Bordeașu  înregistrate la Sindicat,  având ca subiect: încetarea  mandatului de Director de Departament/Decan/Prodecan/Prorector/Rector, in situatia in care persoana ce ocupa aceasta functie implineste varsta legala de pensionare (îi înceteaza de drept CIM-ul), avand in vedere dispozitiile Legii nr.1/2011, actualizata, precum și cele din Carta Universitară a UPT, respectiv Codul Muncii – actualiza, L 62/2011- actualizată,  Consiliul Sindicatului Liber din UPT, întrunit în ședința ordinară din data de 16 octombrie, a hotărât, pe acest subiect, demararea procedurilor conform Contractului Colectiv de Muncă, înregistrat la ITM,  Art.121, al.1-3, care prevede convocarea Comisiei de Conciliere și Mediere la nivel de UPT, cu tema enunțată mai sus. Între timp am solicitat și punctul de vedere/opinia juridică al unui avocat specialist pe litigii de muncă și nu numai. Noi sperăm să reușim să avem în cadrul Comisie o discuție aplicată, în litera și spiritul legii – care la  final să concluzioneze prin revenirea la normalitate”, spune președintele SLUPT, Corneliu Podoleanu.