Unii deținuți din Penitenciarul Timișoara au reînceput munca

Unii deținuți din Penitenciarul Timișoara au reînceput munca

- in Locale, Social, Stiri
0

Odată cu relaxarea restricțiilor legale impuse de pandemia de Covid-19, au fost reluate unele activități lucrative desfășurate de persoanele private de libertate rezidente în Penitenciarul Timișoara. Organizarea activităților este condiționată de respectarea măsurilor medicale în vigoare la ora actuală în România, luate cu scopul de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Punctele respective de lucru au fost redeschise la cererea beneficiarilor contractelor încheiate cu unitatea din strada Popa Șapcă, cu mențiunea că doar unele din persoanele private de libertate beneficiază de sus-amintita facilitate acordată de lege. Mai exact, doar aproximativ 417 din cei 766 de deținuți de la Penitenciarul Timișoara au dreptul de a desfășura activități lucrative. Din aceștia, 258 de persoane lucrează în exteriorul locului de deținere (fie în regim deschis fără supraveghere, fie sub supraveghere); ei prestează muncă necalificată în construcții, ambalează produse sau sunt manipulanți de marfă ori întrețin curățenia stradală. Alte 159 de persoane muncesc în interiorul locului de deținere; mai exact, ele prestează activități gospodărești (inclusiv în grădina de legume proprie, produsele fiind folosite pentru consumul intern și trimise la alte penitenciare), respectiv servicii în folosul acestuia.

Activitățile productive la care participă persoanele private de libertate, în interiorul sau exteriorul locului de deținere, au fost reluate cu respectarea strictă a distanțării sociale și a normelor medicale, precum și cu purtarea mijloacelor de protecție individuală împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2. Se efectuează triajul epidemiologic al deținuților și al personalului angajat atât la ieșirea din, cât și la întoarcerea în unitate; se dezinfectează mijloacele de transport, precum și echipamentele, suprafețele, uneltele cu care intră în contact persoanele private de libertate și angajații; se respectă măsurile de distanțare socială”, ne-a spus Ramona Bană, subcomisar de poliție penitenciară, purtător de cuvânt al Penitenciarului Timișoara.

Potrivit aceleiași, la unitatea din strada Popa Șapcă nu s-au ivit cazuri de infectare cu Covid-19, nici în rândul personalului angajat și nici în cel al deținuților, spre deosebire de alte unități din țară unde au fost înregistrate și încă mai apar astfel de situații.

Patricia Manole

Sursa foto: Arhiva Penitenciarului Timișoara