Una dintre cele mai frumoase zone din România, aflată în Banat, este în PERICOL. Ce se dorește să se construiască pe râul Nera

Una dintre cele mai frumoase zone din România, aflată în Banat, este în PERICOL. Ce se dorește să se construiască pe râul Nera

- in Atractii Turistice in Banat, Locale, Slider, Stiri
0
nera

“Spune NU distrugerii râului Nera” – acesta este numele unei petiții online lansate, recent. Asta după ce s-a aflat că se dorește construirea a două microhidrocentrale pe acest râu din Banat, aflat într-o zonă incredibil de frumoasă.

Inițiatorii petiției atrag atenția asupra faptului că cele două proiecte presupun captarea prin baraje și devierea în conductă a râului pe o distanță de aproximativ 11 kilometri. Astfel, pe această distanță, ecosistemul râului va dispărea. De asemenea, vor fi afectate și toate ariile protejate străbătute de Nera.

În planurile de management bazinale, Nera apare ca singurul râu din țară care mai deține un sector de râu cu stare ecologică foarte bună. “Nera este, cu siguranță, ultimul râu de dimensiune medie din țară care nu este afectat de hidrocentrale și regularizări, un râu extrem de valoros ecologic chiar și pentru întreaga Europă. Râul Nera reprezintă o axă vie care străbate 15 arii naturale protejate, între care 3 rezervații naturale, 2 parcuri naționale, un parc natural, 8 situri Natura 2000 și un sit Ramsar pe teritoriul Serbiei”, transmit inițiatorii petiției online.

Microhidrocentralele au distrus, în ultimii patru ani, mare parte dintre râurile valoroase ecologic care mai rămăseseră neafectate în Carpații Românești.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *