Un nou val de cumpărare a pământului agricol de către străini se va declanșa în Timiș?

Un nou val de cumpărare a pământului agricol de către străini se va declanșa în Timiș?

- in Actualitate, Agricultura, Economie, Locale, Stiri
0

După o oarecare stagnare și foarte sceptici față de noua lege promulgată în 14 august, fermierii din Timiș susțin că, din anul 2020, se va declanșa un nou val de cumpărare a pământului de către străini.

Liberalizarea vânzării pământului nu se desfășoară într-un mediu sănătos, de aceea agricultorii români sunt cei care vor pierde. În aceste condiții, fondurile de investiții străine au început aplice o strategie extrem de eficientă, care prinde foarte bine la sărăcia existentă în România”, spune Ciprian Marinescu, fermier din Timișoara. Cu toate că legea vânzării terenurilor agricole a fost promulgată în 14 august 2020, fermierii susțin că aceasta nu va fi o piedică pentru fondurile de investiții care vor să achiziționeze aici pământ. Din 2016, s-a constituit, la Timişoara, s-a format un comitet de iniţiativă care să strângă semnături pentru un referendum de modificarea Constituţiei României. Principala revendicare să fie declararea terenurilor agricole drept patrimoniu naţional, și de aceea să nu mai fie vândut străinilor.

Nu poți să vii tu fond de investiții și să oferi 350 de euro pe ha în arendă. Să spunem că eu, ca fermier, prefer să dau terenul în arendă, dar ei vin în ideea ca să îl cumpere acest teren la un moment dat și să te scoată pe tine de pe piață. Tu nu ai forță, ei știu situația ta reală că se informează mai întâi, ei fac și o statistică pe tema asta. Eu fermier român mă duc la bancă și solicit o linie de credit cu o dobândă de 8% dobândă, dar cine știe dacă o primesc. Sumele oferite pentru arendă sunt enorm de mari. O arendă normală este la jumătate, adică pe la 180 -200 de euro, în funcție de zonă și calitatea terenului. Este clar că fondurile de investiții urmăresc achiziția terenurilor, nu profitul. În aceste condiții, ce concurență poți prezenta tu ca fermier român singur și nefinanțat de nimeni? Scoți bani din buzunar, îi bagi în pământ, aștepți, să plouă și poate reușești să mai bagi ceva și în celălalt buzunar.  Cum pot aceste fonduri să achiziționeze aceste terenuri? E simplu. Conform legii, ai dreptul de preepțiune, ca arendaș. Prin urmare, ai prioritate la cumpărare”, susține agricultorul Marinescu. În România sunt declarate aproximativ opt milioane de ha de terenuri agricole arabile, dintre care mai mult de 3 milioane sunt în proprietate străinilor. Bătălia pentru pământul agricol din Timiș este foarte mare, fiindcă există un cernoziom de înaltă calitate. La Direcția Agricolă Timiș sunt înregistrate mii de cereri de vânzarea și cumpărarea pământului atât din partea românilor, cât și străinilor. Cei care vor să achiziţioneze terenuri în judeţ sunt din Germania, Italia, Franţa, Olanda sau Ungaria. Până acum, din cele 500.000 ha arabile în Timiş, aproximativ 160.000 sunt sub stăpânirea străinilor.

Prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele ASAS, este de părere că ceea ce spun fermierii din Timiș nu este departe de adevăr, fiindcă legea arendei este prost făcută și în aceste condiții este posibil orice. ”Trebuia rezolvată legea arendei, care să fie în interesul fermierului român. Aici trebuia clarificată problema, pe modelul care funcționează cu eficiență și în Germania. Noi o să ne aliniem și punctului de vedere al Academiei Române. Faptul că se lasă fondurile de investiții să joace cum vor ele pot să dea lovituri foarte mari fermierilor români, care nu au posibilitățile financiare să ofere sume consistente pentru a achiziționa pământurile agricole, din fața acestor investitori, mai ales când sunt factori necontrolabili naturali. Semnalul de alarmă tras de fermieri este real, iar legea ar trebui să îi ajute și să blocheze într-un fel această acaparare”, a subliniat Valeriu Tabără, fost ministru al agriculturii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *