Un medic timişorean vine în ajutorul celor 400.000 de românce care suferă de o boală ginecologică ce le transformă viaţa în calvar

Un medic timişorean vine în ajutorul celor 400.000 de românce care suferă de o boală ginecologică ce le transformă viaţa în calvar

- in Locale, Sanatate, Slider, Stiri
0
endometrioza

Un medic ginecolog din Timişoara sare în sprijinul celor peste 400.000 de femei din România care suferă de endometrioză, o afecţiune ginecologică care le poate transforma viaţa într-un calvar. Doctorul Voicu Simedrea, specializat în chirurgia endometriozei, va lansa, la sfârşitul lunii august primul site din ţară dedicat aceste boli, www.endometrioză.ro.

Platforma online de informare este dezvoltată şi cu sprijinul a doi experimentaţi medici din Europa în endometrioză, Horace Roman şi Jorg Keckstein, dar şi al unor paciente care doresc să-și împărtășească experiența despre gestionarea endometriozei. Website-ul este și o sursă de informare pentru medici, fiind puțini medici în România care cunosc această boală, dar și mai puțini sunt specializați în diagnosticarea și tratarea ei.

De ani de zile văd că pacientele se confruntă cu lipsă de informație în ceea ce privește endometrioza sau au informații eronate. Din păcate, pentru că boala este una recent descoperită informațiile sunt puține. Este important să existe cel puțin o platformă de informare care să conțină date oferite de specialiști, în care pacientele și potențialele paciente să aibă încredere. De asemenea, câteva paciente și-au arătat disponibilitatea de a se implica în campanii de conștientizare a endometriozei, astfel că această platformă, endometrioză.ro, a venit ca un proiect comun al cărui scop este informarea corectă, informarea pentru prevenție și informarea pentru tratament”, a declarat medicul Voicu Simedrea.

Conform specialistului timişorean, numărul de bolnave de endometrioză în România este foarte mare. Principala problemă a pacientelor este că până să fie diagnosticate cu endometrioză, ele sunt tratate pentru alte boli a căror simptomatologie se confundă cu cea a endometriozei. Rezultatul este o evoluție în stadiu avansat a bolii, care necesită chiar și intervenții chirurgicale complexe.

“Am ales să mă implic în acest proiect pentru că știu cât de greu este să te lupți cu endometrioza și cât de greu se găsesc informațiile corecte. Internetul e plin de tot felul de articole, dar nu toate sunt de ajutor. Eu mă confrunt cu această boală din adolescență. Ani de zile am fost în zadar pe la medici. Din întâmplare am reușit să ajung la specialiști care să mă ajute așa cum am nevoie. Între timp am ajuns în cel mai grav stadiu de endometrioză. Consider că este anormal să găsești soluții medicale din întâmplare. Cred că e nevoie ca și noi, pacientele, să ajutăm la conștientizarea endometriozei pentru ca un număr cât mai mare de femei și de adolescente să afle ce înseamnă boala, ce simptome are și să ia măsuri cât mai din timp”, a spus Marina Râșnoveanu, diagnosticată cu endometrioză și implicată activ în dezvoltarea proiectului online endometrioză.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *