Umaniștii au sărbătorit Sânzienele, în parcul Regina Maria din Timișoara. Mesajul Mariei Grapini de la Bruxelles

Umaniștii au sărbătorit Sânzienele, în parcul Regina Maria din Timișoara. Mesajul Mariei Grapini de la Bruxelles

- in Locale, Social, Stiri
0

Umaniștii din Timiș au sărbătorit Sânzienele, în parcul Regina Maria din Timișoara, miercuri 24 iunie, de la ora 16.00, în același timp cu Ziua internațională a iei.

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica. Deși sunt asociate Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Sânzienele erau considerate ca fiind reprezentări fitomorfe (florile de Sânziene) și divinități antropomorfe.

Sânzienele erau apreciate a fi niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui sau divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om. Îndrăgita manifestare va fi organizată de umaniștii din Timișoara și sunt invitați să participe cât mai mulți bănățeni, iubitori de tradiții folclorice și de bună dispoziție.

Sărbătoarea Sânzienilor este o manifestare tradițională a umaniștilor. Organizatoare a fost în fiecare an europarlamentara Maria Grapini, dar astăzi, se află la Parlamentul European. Umaniștii mențin tradiția, portul popular și în fiecare an marcăm această importantă sărbătoare, în același timp cu Ziua iei”, a spus Raoul Gordea, președintele PPU-SL Timiș.

Cu acest prilej, Maria Grapini a transmis mesajul ei de la Bruxelles, de la Parlamentul European: ”Dragi colegi, dragi timișeni, felicitări ! Sunt cu sufletul aproape de voi, de aici din Bruxelles! Miercuri, 24 iunie, ca în fiecare an, românii sărbătoresc ziua de Sânziene sau Drăgaica, cum i se mai spune în popor. Astăzi este și o sărbătoare religioasă – nașterea Sf. Ioan Botezătorul! Așadar, la mulți ani, doamnelor și domnilor, care purtați acest nume! Ca român, că umanist, am pledat totdeauna pentru păstrarea tradițiilor românești, a culturii și a valorilor românești. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a oferit șansa ca ministru să inițiez legea Costumului tradițional din România, celebrând ziua dedicată portului tradițional românesc în a două duminică din luna mai, lege în funcțiune din 2015. Fără a conservă tradițiile și valorile noastre nu putem transferă generațiilor viitoare iubirea de țară! Felicit echipa umanistă care s-a ocupat de organizarea acestui eveniment, într-un parc simbol ce poartă numele unei mari personalități a României – poate cea mai mare iubitoare a portului popular – Regina Maria! Conform credinței populare în noaptea de sânziene se deschid cerurile, iar sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii. Dansul nu poate fi observat de nimeni iar cel ce-l va îndrăzni să-l privească se va îmbolnăvi! Dragi timișeni, regret că nu pot fi prezentă la manifestare, dar îmbrăcată cu frumoasa ie românească va transmit salutul meu din Parlamentul European și vă doresc sănătate, dragoste de țară și unitate pentru binele tuturor românilor. Pentru că umaniștii de mulți ani premiază valorile, în acest an acordăm trofeul pentru rezultate excepționale la învățătură dar și în vocația și talentul de a cânta folclor, domnișoarei Maria Șaptebani! Dragă Maria, să reprezinți țară cu cinste, să ai succes la școală și în viitoarea ta carieră! În această frumoasă sărbătoare românească a Sânzienelor când este și ziua în care păsările încep pregătirile pentru sezonul rece, și când se marchează momentul de cotitură al verii, finalul muncilor agricole și începerea recoltatului, vă doresc tuturor sănătate și nu uitați că doar prin implicarea fiecăruia dintre noi putem face o societate mai bună!

Ziua Universală a Iei

Este sărbătorită, anual, la 24 iunie, începând din 2013, în ţara noastră şi în comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe din întreaga lume. Ziua Universală a Iei celebrează piesă principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, cu o deschizătură în partea de sus. Inițial, cămășile erau confecționate din pânză de în sau cânepă, iar mai târziu din mătase și bumbac, fiind împodobite cu broderii transmise de la o generaţie la altă, ale căror motive sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor.
Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *