Trei dintre premierele naționale recente ale medicilor de la Clinica de Chirurgie I din cadrul Spitalului Județean Timișoara, conduși de prof. univ. dr. Sorin Olariu, au fost criostripping, în tratarea chirurgicală a varicelor, în 2013, alta este ablația prin radiofrecvență a metastazelor empatice, făcută cu sprijinul Centrului de Transplant din Dalas, SUA, în urmă cu un an și jumătate, iar ultima premieră națională a fost aplicată miercuri, 12 iunie 2018, la o pacientă în vârstă de 40 de ani. Este vorba de metoda denumită și “Lunchtime surgery”, adică chirurgie în timpul prânzului.
Conform unui studiu științific realizat recent la nivel național, 32% din populația României suferă de o boală varicoasă. La Clinica de Chirurgie I a Spitalului Județean Timișoara pe an se fac peste 1.000 de operații chirurgicale pe vene, iar până acum au fost realizate peste 20.000. De asemenea, Clinica Chirurgie I a mai organizat și 15 congrese naționale de flebologie. “Chirurgie I are cea mai mare experiență în această patologie venoasă – este o tradiție”, a spus prof. univ. dr. Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.
În ce constă metoda denumită și “Lunchtime surgery”? Prof. univ. dr. Sorin Olariu, șeful Clinicii Chirurgie I a explicat, joi 14 iunie 2018: „Este o nouă metodă de tratament al bolii varicoase și se face ambulatoriu, fără internare. Pacientul vine, este operat și pleacă pe picioarele lui acasă sau la serviciu. Este fără anestezie, în afară unei mici anestezii locale. Operația chirugicală se mai numește și “Lunchtime surgery”, adică chirurgie în timpul prânzului. Omul merge dimineața la serviciu la multinațională sau unde este angajat, vine la prânz la spital și își face această procedură, în 30 de minute, apoi se întoarce la birou și muncește în continuare, până la finalul programului de lucru. Bineînțeles că această procedură sună frumos, dar nu este ușor de efectuat. Trebuie să te pregătești. Noi am fost la perfecționări în străinătate unde se aplică asemenea operații –în Anglia, Germania sau Turcia. Am văzut cum se face, am practicat și am învățat asemenea procedee chirurgicale. Într-adevăr este ceva deosebit, de ultimă generație. În esență, se face polimerizarea venei. Printr-un abord endovenos se introduc o serie de catetere și un superglue –un adeziv biologic omologat și utilizat în practica medicală. Acesta desființează vena. Este cel mai bun, fiindcă este cel mai puțin agresiv, iar pacientul nici nu știe că a fost operat. Poate să își reia activitatea imediat. Este o metodă chirurgicală nouă, modernă extraordinară pe care sperăm să o putem practica în continuare, aici. Pacientul nu trebuie spitalizat și internat și nu este anesteziat și se fac economii foarte importante. Este o premieră națională, iar operația a decurs cu succes. Pacienta este foarte bine și se află chiar cu noi, acum, pe propriile picioare”, a declarat prof. Sorin Olariu.
Prețul exact al operației nu se poate ști, deocamdată. Urmează să se facă un calcul cu toate substanțele utilizate. “Încercăm să ajungem la un preț rezonabil cu producătorii”, spune dr. Olariu. Pentru pacienții asigurați nu se pune problema unui preț. Metodele moderne endovasculare sunt decontate de casa de asigurări, pentru pacienții în ambulator sunt unele proceduri.
“Vom ajunge la o înțelegere cu producătorii în ceea ce privește prețul produselor. Deocamdată nu știm la ce cost va vinde distribuitorul aceste substanțe utilizate în operație. Vom vedea dacă cheltuiala va fi acoperită de casa de asigurări sau cât va susține spitalul. Nu se va pune problema de cost ca să și-l achiziționeze pacientul. Se va pune problema câți pacienți sunt eligibili pentru acest procedeu. Boala varicoasă cuprinde șase clase de clasificare. Tratamentul pentru boala varicoasă este aproape personalizat, fiindcă fiecare individ are venele dispuse altfel. Nu știm câți pacienți vor fi eligibili pentru această procedură. Sperăm să fie cât mai mulți și sperăm să fie un preț cât mai bun pentru materialul sanitar“, spune conf. univ. dr. Daniela Radu, directorul medical al Spitalului Județean Timișoara.
Așadar, fiind o operație în premieră în România, iar producătorul nu a mai vândut aici în țară până acum acest fel de polimer nu se poate spune prețul exact. “Ceea ce este foarte important pentru spitalul nostru reprezintă faptul că pacientul este foarte bine și se află alături de noi, pe picoarele lui. Vrem medicină modernă și performanță și satisfacție și rezultate foarte bune în medicină? Nu trebuie să punem problema costului. Orice este perfomant este clar că are costuri mari. Obligatoriu statul trebuie să suporte tratementele de maximă perfomanță și de ultimă generație. De aici trebuie să pornim. Sunt suficiente proceduri pe care le suportă spitalul unde este depășit costul asigurat de casa de asigurări de sănătate. Nu am pus niciodată prețul versus rezultate. Tratementele și rezultatele bune vor depăși prețul. Spitalul Județean Timișoara va face tot ce depinde de noi să achiziționăm acest produs, pentru ca pacienții care trebuie să beneficieze de tratament, indiferent dacă este inclus și suportat în costul de decontare al caselor de asigurări de sănătate. Pe noi ne intereseză medicina perfomantă, iar pe primul plan este pacientul. Dacă pacientul este bine tratat și satisfăcut, atunci sistemul este performant, dacă nu….”, a declarat prof. dr. Marius Craina.
Gh. M.