Invitaţi speciali la Topolovăţu Mare

Invitaţi speciali la Topolovăţu Mare

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Președintele Uniunii Jurnaliștilor din Banatul Istoric, scriitorul şi omul de presă, Vasile Todi, împreună cu președintele de onoare al jurnalului interregional „Banatul”, ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, şi vicepreşedintele CJT, Traian Stancu, au fost invitaţi speciali în frumoasa comună Topolovăţul Mare, din judeţul Timiş.

Cei trei distinşi oaspeţi au onorat invitația primarului comunei Topolovățu Mare, profesorul Ovidiu Doța, fiind prezenți la Hramul Bisericii din satul Iosifalău.

De altfel, Vasile Todi a şi dedicat IPSS Ioan, primul articol din numărul pe august al jurnalului „Banatul”. Merită să îl cităm: „L-am ascultat cu atenție, un interlocutor fără ifose, fără ipocrizie. Aveam în față un om cu un suflet în care bunătatea crescuse din belșug. Un om care îmbrățișa cu privirea – cu aceeași căldură – și arborii parcului și răsăritul de lună și chipul meu. Un om cult, nu întâmplător Universitățile au apărut sub legitimarea juridică a Bisericii. La despărțire, am fost convins că acest tânăr mitropolit va trage brazdă adâncă în destinul Banatului istoric. Dar nu am putut intui atunci, spre regretul meu azi, că acest bărbat al munților va însemna pentru Țara Banatului ceea ce a însemnat Șaguna pentru oropsitul Ardeal. Recent, acest frate de lângă icoana sufletului meu a deschis ușa temniței, ușurând cu fapta milosteniei destinul unei întregi familii. Caz unic în prezentul ortodox românesc! Și a sâvârșit acest gest nu cu ecou becalian, ci cu discreția înțelepciunii, lăsându-ne să înțelegem, pe noi, mirenii, dar mai ales pe toți înalții ierarhi ortodocși, că milostenia nu e un act de favoare, ci îndeplinirea unei datorii. După această faptă a sa, l-aș parafraza pe același Suveran Pontif, spunând: „A îmbrățișa, a îmbrățișa. Toți avem nevoie de a învăța să-l îmbrățișăm pe cel care este în nevoie, urmând exemplul lui Ioan cel Bun”.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *