Trei aparate medicale utraperformante donate de Organizația Salvați Copiii, joi 11 mai, Maternității Odobescu din cadrul Spitalului Municipal și Spitalului de Copii Louis Țurcanu vor salva mii de vieți de bebeluși de acum încolo.
Salvați Copiii a demarat al cincilea an al campaniei de combatere a mortalității infantile, iar cu sprijinul Profi România, a donat secției de neonatologie de la Maternitatea Odobescu un monitor transcutanat de gaze sangvine, iar Spitalul de Urgență de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara a primit un monitor de funcții vitale și o masă radiantă performantă.
„Organizația Salvați Copiii România salvează vieți donând aparate performante maternităților din Timișoara, cum este acest și monitorul transcutanat de gaze sangvine și celelalte aparate. Pentru specialitatea obstretică-ginecologie și neonatologie să avem aparate moderne este foarte important, fiindcă sunt foarte frecvente nașterile de copii prematuri, care au nevoie de mare atenție”, a spus dr. Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara. Timișoara este un centru universitar performant, iar aici vin cazurile cele mai grave din regiunea de vest, dar și din țară, iar maternitățile din Timiș au gradul de clasificare cel mai înalt.
“Aici în Timișoara, ne vom axa pe nevoile exacte ale secțiilor de neonatologie, în speranța că în următorii ani ne vom extinde și asupra spitalelor de pediatrie. Masa de resuscitare donată astăzi secției de prematuri este foarte complexă și importantă pentru salvarea vieții unui bebeluș. Proiectul a început în urmă cu 5 ani și a avut trei ținte. Am idetificat printr-o cercetare în teren unde există mortalitatea cea mai mare. Aceasta este în județele din Moldova, dar și unele zone din Caraș. În sate am avut caravane care să diagnosticheze sarcina cu aparatură mobilă, am avut program de informare a mamelor și broșuri editate. Cea mai costisitoare și importantă parte a fost dotarea maternităților. Șefii de secție ne dau anual liste și mergem în județele țării pentru a ajuta maternitățile, scopul final este scăderea ratei mortalității infantile, care în ultimii ani are o tendință descrescătoare.”, a spus dr. Mihai Gafencu, președintele Salvați Copiii Timiș.
Amalia Năstase este alături de Salvați Copiii de 10 ani, iar în urmă cu 5 ani, au pornit acest mare proiect de sprijin al maternităților din toată țara. Atunci era o mortalitate de 10 la mia de nou născuți. Acum procentul este de 8 la mie, dar tot este mare, adică dublă față de Uniunea Europeană. “Aceste procente care au scăzut se datorează și muncii Organizației Salvați Copiii care a reușit să doteze 67 de maternități până acum, iar copiii care se nasc prematur au o șansă în plus la viață. Medicii care luptă pentru a-i salva au la îndemână aparatura necesară pentru ca prematurul să poată respira și deveni mai puternic”, a spus, Amalia Năstase.
În prima parte a anului 2017, Salvaţi Copiii va aloca un buget total de 2,4 milioane lei pentru dotarea maternităţilor. Programul de a sprijini maternităţile în a asigura asistenţă medicală adecvată şi imediată copiilor născuţi prematur este consistent, iar rezultatele cuantificabile: rata mortalităţii infantile a cunoscut o curbă descendentă, în ultmii cinci ani, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană. În anul 2010, la startul programului Salvaţi Copiii de reducere a mortalităţii infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuţi vii, rată care a coborât la 8 la mia de nou-născuţi vii, în 2015. Până acum, datorită investiţiilor totale făcute de Salvaţi Copiii România, în valoare totală de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-născuţi au primit o şansă la viaţă, pentru că au primit asistenţă medicală corespunzătoare
Gh. MIRON