Tramvaiele istorice ale Timisoarei sunt expuse in zona centrala a orasului FOTO

Tramvaiele istorice ale Timisoarei sunt expuse in zona centrala a orasului FOTO

- in Locale, Slider, Social, Stiri
0

Un eveniment inedit are loc, în această perioadă, în mai multe piețe din Timișoara. Sunt expuse tramvaiele istorice și de patrimoniu ale orașului. S.T.P.T aniversează 154 de ani de transport public în Timișoara.

Ne propunem să oferim publicului larg o oportunitate de a călători înapoi în timp și de a (re)descoperi începuturile și evoluția transportului public din Timișoara. Expoziția, pe care intenționăm sa o desfășurăm până la finalul lunii septembrie, prezintă o colecție de tramvaie istorice restaurate și conservate cu grijă de către colegii din cadrul secției Transport Tramvaie. Vizitatorii vor avea șansa să admire modele rare, unele dintre ele datând chiar din perioada de început a transportului public din Timișoara“, spun reprezentanții S.T.P.T.

Astfel, de miercuri, 28 iunie, în Piața Unirii sunt expuse două tramvaie: vagonul platformă de tip GP, cel mai vechi tramvai din patrimoniul societății noastre, fabricat în 1902, și tramvaiele „gemene”, datând din 1927. Evenimentul va fi însoțit de activități conexe: S.T.P.T. intenționează, împreună cu instituții partenere, să organizeze mici concerte pe tramvaiul platformă din Piața Unirii în fiecare sâmbătă seara, precum și multe alte surprize. De asemenea, societatea vrea ca acest tramvai platformă să fie o constantă anuală în Piața Unirii, ca scenă pentru evenimente culturale locale.

Piața Libertății va găzdui, începând cu 8 iulie,  un tramvai electric austriac fabricat în 1960, unic pe teritoriul României, și un tramvai „Timiș 1”, construit în 1962 la Întreprinderea de Tramvaie Timișoara (I.T.T.). Încă din acest weekend, pe linia refugiu din Piața Libertății vor fi expuse alternativ vagonul  tramvai tras de cai, o piesă unicat în România, și un tramvai electric de tip EP V54, parte a unui lot de tramvaie construite de către Uzinele „Electroputere” Craiova între 1955-1959.

În cazul Pieței Traian, se propune o premieră în Timișoara: un tramvai Wegmann modificat în atelierele S.T.P.T. și transformat în tramvai interactiv, de tip cafenea (unde se vor comercializa băuturi non-alcoolice), care va aduce un plus de valoare zonei.

Tot pentru a marca 154 de ani de când primul tramvai tras de cai a circulat pe linia amenajată din Timișoara, se intenționează organizarea unei curse cu acest model de tramvai pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele naționale și internaționale. Ne dorim ca, prin acest eveniment, să celebrăm istoria și moștenirea orașului și să familiarizăm comunitatea cu evoluția transportului public local. Expoziția tramvaielor de patrimoniu se conturează a fi o atracție turistică deosebită și o experiență memorabilă pentru toți participanții“, mai spun reprezentanții S.T.P.T.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *