„Traian în Dacia”, spectacol de opera in premiera nationala la Timisoara, in anul 2021

„Traian în Dacia”, spectacol de opera in premiera nationala la Timisoara, in anul 2021

- in Cultura, Locale, Slider, Social, Stiri
0

Pregătirile pentru anul 2021, când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană, sunt în toi. Joi, 21 octombrie, a fost anunțat numele unui mare eveniment cultural care va debuta în deschiderea anului. Și anume, un spectacol de operă care nu a mai fost jucat de aproape 200 de ani.

Acesta se numește Traian în Dacia, de Giuseppe Nicolini, care va fi jucat în premieră națională pe scena Operei Române din Timișoara. Premiera va avea loc la începutul anului capitalei culturale, iar spectacolul va avea reprezentații lunare, intrând în repertoriul operei timișorene.

Mulțumesc Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană Culturii și Asociației Fucina Griselini că ne sunt parteneri pentru realizarea acestui spectacol de operă care, sperăm, confirmă valoarea internațională a instituției și a artiștilor invitați de Opera Națională Română din Timișoara. Aștept cu nerăbdare premiera pentru a savura acest spectacol alături de publicul din Timișoara și, de ce nu, alături de toți cei care vor veni în oraș cu ocazia lui 2021 pentru a comunica în limbajul universal al operei”, a declarat Cristian Rudic, directorul Operei Naționale Române din Timișoara.

Ne bucurăm să putem fi parte dintr-un proiect care se construiește pe recuperarea și transcrierea lucrării lui Nicolini, despre moștenirea comună pe care o avem cu comunitatea italiană. Domnii Cannata și Rudic luminează prin această muncă trecutul istoric și trec peste frontiere, ca un exemplu de colaborare pentru viitorul nostru împreună în Europa. Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri, iar Asociației Fucina Italica Griselini și pentru idea acestei colaborări”, a precizat și Simona Neumann, directorul Asociației TM2021.

Giuseppe Nicolini este un compozitor italian născut la Piacenza în 1762. A avut parte de notorietate la vremea sa și, fiind inspirat de evenimentele celor două războaie dacice, a compus în 1807 cea mai importantă lucrare a sa, și anume „Il Traiano in Dacia” (Traian în Dacia). Opera, care respectă atât învingătorii, cât și învinșii, a fost pusă în scenă pentru prima dată la Roma în chiar anul scrierii sale, iar după aceea a fost jucată în toate marile opere europene ale vremii până în 1822.

Partitura acestei lucrări aproape uitată a fost recuperată și transcrisă de maestrul Enrico Primo Cannata, cu sprijinul maestrului David Crescenzi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *