Tradiţia ouălelor încondeiate în Banat

Tradiţia ouălelor încondeiate în Banat

- in Locale, Social, Stiri
0

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o ziua de mare doliu a creştinătăţii pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos. În această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua, informează creştinortodox.ro.

Încondeierea sau „impistritul” ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiţia românească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credinţelor şi obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească.  Deoarece oul roşu este purtătorul unor semnificaţii profunde legate de învierea lui Hristos şi de reînnoirea naturii, creştinii s-au ostenit să îl încondeieze, desenând cu ceară motive decorative ancestrale, de o rară frumuseţe. 
 
Oul încondeiat transmite bucurie, uimire, smerenie, împăcare, pentru că în ornamentaţia lui, de fapt, se opereaza cu simboluri (soare, lună, cruce, etc.), cu modele din natura (plante, animale, obiecte casnice) şi cu modele de ţesături populare, cu tot repertoriul lor de semne sacre. În Transilvania şi Banat se distinge încondeierea printr-o mare varietate de modele şi culori. Oamenii au simţit nevoia de a decora, prin diferite metode oul (cu ceara colorată, cu vopsele, cu margele, etc).

Sursa foto: blog.turism-360.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *