Toate comunele din județul Timiș sunt dotate cu eco – compostoare

Toate comunele din județul Timiș sunt dotate cu eco – compostoare

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
0

Toate comunele din județul Timiș sunt dotate cu eco – compostoare. În februarie și martie, Consiliul Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID) au distribuit 35648 de astfel de compostoare, în cadrul proiectului Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor (SIMD).

Eco – compostoarele sunt utilizate pentru transformarea deşeurilor biodegradabile din gospodării într-un îngrăşământ natural numit compost. În urma folosirii corecte a acestor eco – compostoare, cantitatea de deşeuri biodegradabile provenite din mediul rural ce urmează a fi depozitate la Deponeul de deşeuri nepericuloase de la Ghizela va scădea cu 25 – 30%.

Pentru obţinerea compostului, se pot folosi resturile din bucătărie: zaţul de cafea, filtre de cafea, frunze de ceai, coji de cartofi, făină şi produse de fabricaţie, resturi de fructe şi legume, flori, plante de ghiveci, coji de ouă, ambalaje pentru ouă (din carton), şerveţele de bucătărie din hârtie. De asemenea, pot fi folosite şi resturile organice din grădină: iarba tunsă (în cantităţi mici), frunze, buruieni, crengi (care trebuie tocate), paie şi rumeguş. Volumul interior al unui  eco – compostor este de 280 de litri.

Reprezentanţii ADID Timiş monitorizează, în această perioadă, modul în care autorităţile locale au împărţit localnicilor aceste compostoare pentru deşeuri biodegradabile şi gradul de folosire a acestora în gospodării.  „Cu această ocazie, îi îndemnăm pe locuitorii care nu au primit încă eco – compostoarele să solicite primăriilor de care aparţin să le fie repartizat câte un astfel de compostor”, transmit reprezentanții ADID Timiș.