TM2021! Prima şedinţă a Consiliul Consultativ în Domeniul Turismului a avut loc la Primăria Timişoara

TM2021! Prima şedinţă a Consiliul Consultativ în Domeniul Turismului a avut loc la Primăria Timişoara

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Prima şedinţă din 2018 a Consiliului Consultativ în Domeniul Turismului a avut loc luni, 29 ianuarie, la Primăria Timişoara şi a fost coordonat de viceprimarul Dan Diaconu şi Radu Dimeca.

Una dintre subiectele în dezbatere a fost introducerea taxei pentru promovarea turismului. În legătură cu acest subiect, Radu Dimeca, unul dintre coordonatorii Consiliului Consultativ, a spus: “Oportunitatea introducerii taxei pentru promovarea turismului fost înţeleasă greşit, că apar taxe suplimentare ce grevează firmele din zona turismului HoReCa. De fapt, aceasta e o taxă modică (5 -10 lei pe an) pe care o plăteşte turistul care vine în Timişoara. Astfel, se formează un fond prin care pot fi finanţate târgurile, expoziţiile şi editarea materialelor de promovare a oraşului pentru  a atrage mai mulţi turişti aici. Din datele statistice, sunt peste 600 de nopţi de cazare pe an, în Timişoara, iar taxa va reprezenta o sumă mică, dar pentru oraş va însemna un fond de aproximativ 2,5 milioane de lei pe an, care vor fi utilizaţi numai pentru promovarea turismului în Timişoara”, a spus Radu Dimeca.

Acum nu se mai poate introduce această taxă, fiindcă anul fiscal a trecut, dar va fi pregătită pentru anul 2019. De exemplu, Oradea are de doi ani introdusă o asemnenea taxă, iar în 2018 a mărit-o de la 2% la 3%, fiindcă funcţionează bine şi aduce bani la buget.

De asemenea, cu acest prilej a fost lansat şi primul număr al revistei bilingve “Timişoara, pol al turismului cultural în Banat”.  Revista își propune să scoată în evidență, în această ediţie, caracterul diversificat al multor festivaluri, chiar târguri, de la clasic la divertisment, ce au loc, anual, în regiunea noastră. Ediția  bilingvă, în română și engleză, reflectă doar o parte din minunăția atracțiilor turistice, având o componentă culturală evidentă, diversitatea şi multiculturalitatea. Revista este realizată de Uniunea Europeană Banat din România (UEBR) și are ca scop promovarea unor evenimente culturale regionale (județele Timiș, Arad, Caraș – Severin), ca repere de atracție pentru turismul cultural. Coordonatorul revistei este Lia Lucia Epure. Conținutul editorial al revistei va fi diferit, de fiecare dată. Următoarea ediție va avea ca și conținut o parte din bogăția arhitecturală a Timișoarei și zonei, în general.

Un alt punct al întâlnirii a fost înfiinţarea Muzeului Premierelor timişorene, bănăţene, naţionale şi mondiale, coordonat de Remi Rădulescu. „Muzeul va cuprinde la început 250 de premiere din Banat. În funcţie de situaţia financiară şi de găsirea unui spaţiu compatibil, ne dorim să inaugurăm muzeul la sfârşitul anului 2018 şi să venim în întâmpinarea anului 2021, când Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană”, a spus Rădulescu.

Tot cu prilejul reuniunii Consiliului Consultativ din Domeniul Turismului, a fost prezentată şi o broşură realizată de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș cu sprijinul Asociației Culturale Ariergarda. “Poveștile familiilor nobiliare care au trecut prin Banat, evenimente sau legende, moștenirea lăsată de acestea și felul în care toate s-au transformat până azi sunt argumentele invitației noastre de a descoperi conacele și castelele din Timiș. Materialul de față nu propune  trasee fixe, ci vă oferă posibilitatea de a alege în funcție de interes și de condițiile privind mijloacele de acces la aceste obiective turistice. Materialul evidențiază 31 de conace din Timiș. Din istoria acestor construcţii, învăţăm că ele au fost produsul unui anume nivel economic şi cultural direct dependent de un domeniu însemnat de teren arabil, lacuri și păduri, generator de mari venituri și aparținând de regulă unei familii nobiliare, care le-a dat și numele”, a spus Delia Barbu, directorul APDT Timiş.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *