Titu Bojin a transformat Muzeul Banatului în Muzeu Naţional

Titu Bojin a transformat Muzeul Banatului în Muzeu Naţional

Muzeul Banatului din Timişoara a devenit muzeul naţional. Miercuri a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care se acordă titulatura de muzeu de importanţă naţională Muzeului Banatului şi se aprobă schimbarea denumirii Muzeului Banatului în Muzeul Naţional al Banatului. Președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, s-a angajat ca în aceste condiții să asigure o finanțare mai mare a instituției de cultură de acum înainte, pentru că și cheltuielile vor fi mai mari.

”După mai bine de un an de încercări pentru a putea trece Muzeul Banatului în categoria muzeelor naționale, după revizuirea documentației care a fost transmisă Ministerului Culturii, mă bucur că astăzi s-a reușit prin hotărâre de Guvern acest lucru. Este primul succes pe linie de cultură și chiar mă bucur pentru acest lucru. Sper să avem același succes și cu Muzeul de Artă și cu Muzeul Satului Bănățean care merită și ele să fie trecute în această categorie. Pe lângă titulatura de muzeu național, Muzeul Banatului are o serie de beneficii din punct de vedere al personalului pentru că această categorie de salarizare este puțin mai mare și sunt convins că vom reuși să ținem suficient de mulți specialiști, oameni care sunt dedicați în această zonă. Acest lucru presupune o angajare direct a președintelui Consiliului Județean, sigur cu acordul CJT pentru că m-am angajat că noi susținem financiar diferența salarială pentru plata personalului muzeului”, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin.

În urma acestei clasificări a Muzeul Banatului ca muzeu de importanţă naţională, acesta va putea participa la proiecte naţionale de anvergură în domeniul arheologiei, alături de instituţii importante, şi poate realiza parteneriate şi contracte pentru care este necesar statutul de muzeu naţional.

Muzeul Banatului Timişoara este cea mai reprezentativă instituţie de profil din Banat. Muzeul adăpostește importante vestigii arheologice, bunuri culturale istorice şi de ştiinţe ale naturii, provenite în special din Banat. De asemenea găzduiește Sanctuarul neolitic de la Parța, un monument unic în această parte a Europei. Muzeul cuprinde secțiile de Istorie, Arheologie, Științele Naturii și Laboratorul de restaurare  a obiectelor de patrimoniu.

Sursa: www.gazetadinvest.ro