Titu Bojin: ”A venit echipamentul de bază la barajul stăvilar de la Sânmihaiu Român!”

Titu Bojin: ”A venit echipamentul de bază la barajul stăvilar de la Sânmihaiu Român!”

- in Administratie, Locale, Stiri
0

ABA Banat – Administrația Bazinală de Apă Banat – a informat că a început montarea stavilei cilindrice a barajului stăvilar de la nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român din județul Timiș.

Este vorba despre un important echipament hidromecanic aferent barajului stăvilar. Rolul stailei metalice cilindrice este de a regla tranzitarea debitelor maxime pe canalul Bega fiind amplasată în câmpul central al canalului. Montarea stavilei cilindrice este un procedeu extrem de elaborat, fiind necesare o acuratețe și o precizie maxime. În acest sens, a fost nevoie de o serie de acțiuni premergătoare montării stavilei cilindrice. La fața locului s-au efectuat măsurători de precizie pentru a determina poziția de montaj a coroanelor de angrenaj. De asemenea, a fost efectuată montarea coroanelor de angrenare pe confecția metalică a stavilei cilindrice, iar stavila cilindrică a fost transportată de pe malul stâng în proximitatea zonei de montaj și s-a trecut la manevra de plasare pe poziție a stavilei cilindrice. Manevrele de transport a stavilei cilindrice de pe mal la locul montajului s-au realizat cu o macara americană Terex de 160 de tone, având în vedere că greutatea stavilei cilindrice este de circa 20 tone, cu o lungime de 15 metri. Tot cu ajutorul acestei macarale s-a trecut la montarea propriu zisă a stavilei la poziția de lucru.

„În cursul zilelor următoarele se vor monta angrenajele de acționare, a lanțului Gall de angrenare directă și echiparea completă a stavilei cilindrice. Conform graficului de execuție, în luna iunie se va putea trece la proba de lucru a acestui echipament”, a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Amintim că lucrările de punere în siguranță a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român înseamnă reabilitarea barajului stăvilar și a ecluzei, inclusiv montajul utilajelor și a echipamentelor hidromecanice. Valoarea contractului de bază este de 5.657.517,36 euro cu TVA, valoare finanțată prin programul IPA Interreg CBC RO-SRB. Valoarea totală a proiectului ”Repararea infrastructurii de navigație a canalului Bega” este de 7.957.986 euro cu TVA (fondurile programului IPA cât și fondurile proprii).
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *