Timisul are buget de 135 milioane euro. A fost introdus, in premiera, și bugetul participativ. Pesedistii s-au abtinut de la vot

Timisul are buget de 135 milioane euro. A fost introdus, in premiera, și bugetul participativ. Pesedistii s-au abtinut de la vot

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
0

135 de milioane de euro. Acesta este bugetul de investiții și cheltuieli al județului Timiș pe anul 2021, care a fost aprobat, astăzi, în ședința Consiliului Județean Timiș. În premieră a fost introdus și bugetul participativ, locuitorii fiind încurajați să se implice propunând proiecte, regulamentul fiind, de asemenea, votat, astăzi, în ședința CJ Timiș.

O noutate în premieră a acestui buget este reprezentată de introducerea bugetului participativ. Bugetul participativ presupune implicarea directă, nemijlocită a cetățenilor în luarea deciziilor privind dezvoltarea comunității. Astfel, punem la bătaie un milion de lei din bugetul anual, locuitorii propunând proiecte pe care ulterior CJ Timiș le va finanța în acest an pentru a îmbunătăți calitatea vieții. De aceea doresc pe această cale să adresez un apel mediului educațional, cultural sau ONG-urilor, tuturor timișorenilor, timișenilor pentru a veni către CJ Timiș cu proiecte clare care aduc plus-valoare comunității noastre. Bugetul participativ este un exercițiu democratic prin care, pe un fond alocat, acel milion de lei de care vorbeam, timișorenii și timișenii depășesc nivelul pe care-l aveau înainte, de a fi doar consultați, ci încep să contribuie direct la cheltuirea banilor, fie prin înscrierea unui proiect, fie prin votarea lui sau sprijinul acordat în implementare“, a explicat Alin Nica.

Potrivit șefului CJ Timiș, din bugetul de aproape 670 de milioane de lei al județului nostru, educația primește 50 milioane lei, infrastructura și drumurile județene – 138 milioane lei, cultura – 44 milioane lei, asistența socială – 160 milioane lei, iar sănătatea – 24 milioane lei.

Totodată, pe lista proiectelor majore au fost incluse mai multe investiții importante pentru județul Timiș.

Este important de menționat că anul acesta vom începe reabilitarea Castelului Mocioni de la Foeni. Avem cele trei drumuri județene pe care le vom lărgi la patru benzi: drumul județean Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata și până la autostrada A1, să finalizăm extinderea la patru benzi între Timișoara și Moșnița Nouă, precum și cea între centură și aeroport. Avem reabilitarea infrastructurii navigabile pe canalul Bega, proiectul cu pista de biciclete și lucrările care se realizează pe canal pentru a fi navigabil până în Serbia. Este un proiect împreună cu parteneri din republica vecină și pe care dorim să-l dăm în folosință chiar de anul acesta. De asemenea, reabilitarea Liceului Teoretic Special “Iris”, maternitatea la spitalul județean, care va intra în execuție anul acesta, casele de tip familial la Găvojdia, Periam, Lugoj, care iarăși vor intra în execuție anul acesta. Centrul de Recuperare pentru copii cu dizabilități “Speranța”, proiect pentru care am obținut de la Guvern nouă milioane lei. Începerea lucrărilor la reabilitarea clădirii Bibliotecii Județene Timiș din Piața Libertății, un proiect esențial pentru Capitala Europeană a Culturii în 2023. Bazinul de înot din Jimbolia, pentru care am primit iarăși nouă milioane de lei de la bugetul de stat, și Centrul de Legume – Fructe de la Tomnatic, care va intra în execuție chiar anul acesta. Sunt doar câteva din zecile de proiecte pe care noi le avem pe lista de investiții publice pe 2021“, a detaliat Alin Nica.

Bugetul pe acest an al județului Timiș nu a fost votat de către consilierii județeni PSD, care au luat decizia de a se abține de la vot, pe motiv că nu au fost consultați de către noua conducere a CJ Timiș în vederea construirii lui.

Grupul PSD nu a fost invitat la nicio discuție pe buget, singurii care au decis cum se alocă banii au fost PNL, USR-PLUS și ProRomânia. Nu înțeleg de ce se procedează în acest fel. În calitate de fost președinte al CJT, pot spune că, în fiecare an am invitat la discuții reprezentanții tuturor partidelor politice din structura aleasă a CJT, indiferent de importanța dată de reprezentativitatea județeană sau mărimea partidului. Astfel, am ținut cont de toate părerile și nu am făcut diferențe între partidele politice și consilierii județeni, iar dacă o propunere s-a arătat a fi bună nu m-am ferit să o accept. Din păcate nu toți înțeleg și puțini acceptă, însă important este ca deciziile să fie luate în interesul județului și nu transferate în zona de confort a orgoliilor politice”, a declarat Călin Dobra, lider al grupului PSD al consilierilor județeni din Timiș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *